Konec druhého pilíře: Naspořené peníze lidé dostanou až v říjnu

Události: Peníze z druhého pilíře se vyplatí až v říjnu (zdroj: ČT24)

Druhý důchodový pilíř penzijní reformy po třech letech skončil. Klienti do něj od ledna nemohou převádět nové peníze. Ty naspořené ale dostanou od státu nejdříve ve druhé polovině října. Zhruba 85 tisíc lidí si do té doby musí rozmyslet, jestli si úspory nechají vyplatit, nebo je převedou do třetího pilíře, tedy na dobrovolné penzijní spoření.

Druhý důchodový pilíř prosadila pravicová vláda Petra Nečase (ODS). Od roku 2013 tak mohli lidé přesměrovat tři procenta odvodů ze státního systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů pak museli přidat ze svého.

V listopadu 2014 se ale nový kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodl druhý pilíř ukončit. Důchodové fondy druhého pilíře budou nakonec definitivně zrušeny k červenci 2016 a vstoupí do likvidace. Ta by měla být ukončena převedením peněz a zánikem fondů nejpozději začátkem ledna 2017.

Pilíře penzijního systému
Zdroj: ČT24

Peníze si lidé budou moci nechat převést na účet, poslat poštovní poukázkou nebo převést jako příspěvek do dobrovolného třetího pilíře. 

V případě, že se střadatel rozhodne, že si nechá peníze z druhého pilíře vyplatit, bude mít o desítky korun nižší státní důchod. Možností pak je část vyvedených peněz státu vrátit a uchovat si tak stejný nárok na penzi jako všichni ostatní.

Kolik lidí pilíř nalákal?

V podstatě ihned poté, co současná vládní koalice oznámila, že druhý pilíř zruší, do něj lidé přestali vstupovat. Zájem o spoření nezvýšil ani vládní slib, že střadatelé dostanou všechny peníze, které do fondu poslali, i celou státní podporu. Nakonec jich v pilíři spořilo něco přes 85 tisíc lidí.

Sedláček: Všechny peníze se střadatelům vyplatí do konce roku (zdroj: ČT24)

Do konce loňského roku lidé naspořili do druhého pilíře tři miliardy korun. „Od doby založení a fungování těch fondů byl průměrný výnos pět procent,“ dodává mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček.

Pravice: A kde je alternativa?

Pravice vládě vyčítá, že ačkoli druhý pilíř ruší, nenabízí žádné jiné řešení důchodů. „Přitom i vláda musí vědět – má stejná čísla jako my – že ten systém, tak jak je nastaven, je dlouhodobě neudržitelný,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Koalice naopak tvrdí, že druhý pilíř nebyl od počátku životaschopný a byl atraktivní jen pro lidi s vysokými příjmy. A v tom s ní souhlasí i levicová opozice. „Druhý pilíř se zcela jednoznačně ukázal jako nepoužitelný pro občany České republiky,“ prohlásil šéf komunistů Vojtěch Filip.