Rusko podpoří automobilový průmysl 20 miliardami rublů

Ruská vláda vydá v první polovině příštího roku 20 miliard rublů (6,8 miliardy korun) na podporu automobilového průmyslu, uvedl v rozhovoru s televizní stanicí Rossija 24 ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov. Vláda prodlouží platnost současných opatření na podporu prodeje, mezi která patří šrotovné a výhodné úvěry a leasing.

Prodej aut v Rusku výrazně klesá. Přispívá k tomu propad rublu a slábnoucí ruská ekonomika, na kterou doléhají nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Podle podnikatelského sdružení AEB se v období od ledna do listopadu prodej aut v Rusku meziročně snížil o 34,5 procenta na 1,45 milionu vozů, z toho v samotném listopadu klesl až o 42,7 procenta.

Premiér rozhodl o prodloužení programu podpory poptávky v příštím roce. Zatím bylo rozhodnuto, že v první polovině roku to bude 20 miliard rublů.
Denis Manturov
ruský ministr průmyslu a obchodu

Některá opatření na podporu prodeje byla představena v roce 2013. Systém byl pak posílen v letech 2014 a 2015, napsala agentura Reuters. Manturov dodal, že díky finanční podpoře státu se podařilo snížit letošní propad prodeje aut z odhadovaných 50 procent na 23 až 24 procent a významně zpomalit recesi. Přesné údaje zatím nejsou známy. Podle odhadů Manturova se letos v Rusku prodá 1,6 milionu aut, z toho zhruba 600 tisíc vozů díky státní podpoře.