Schodek bude letos 70, ne 100 miliard, odhaduje ministerstvo

O třicet miliard nižší schodek státního rozpočtu, než se plánovalo – takový je alespoň odhad ministerstva financí. Původně se totiž počítalo se 100miliardových schodkem, ve zveřejněné Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2016 ale resort nakonec počítá pouze se 70 miliardami.

Do konce listopadu stoupl schodek státního rozpočtu z říjnových 29,1 miliardy korun na celkem 29,5 miliardy. Podle resortu financí jde o nejlepší listopadový výsledek od roku 2008, loni byl ve stejném období už schodek na 68,9 miliardy.

Už týden nato, ale schodek stoupl na 50 miliard. „Jednotlivá ministerstva se snaží stihnout veškeré výdaje, protože státní pokladna se zavírá zhruba 15. prosince, takže máme v zásadě jenom 14 dní. Vedle toho tady jsou samozřejmě i mimořádné výdaje státu na dočerpání evropských prostředků,“ vysvětloval náměstek ministra financí Jan Gregor.

Pro rok 2015 se předpokládá, že hotovostní schodek státního rozpočtu nepřekročí výši 70 miliard korun, což je o 30 miliard korun nižší očekávaná skutečnost, než činí schodek rozpočtovaný.
ministerstvo financí

Letos 70, příští rok také 70

Legislativním procesem už prošel také návrh rozpočtu na rok 2016, který počítá rovněž se schodkem 70 miliard. Podle pravicové opozice, ale i řady ekonomů je takto vysoký schodek zbytečný. Ekonomika totiž poroste více než dvouprocentním tempem i příští rok, a schodek by tak podle nich mohl být mnohem nižší.

V roce 2017 by měl ale klesnout na 60 miliard korun a v roce 2018 jej ministerstvo financí plánuje na 50 miliard korun. Tyto údaje ovšem vyplývají ze schváleného střednědobého výhledu rozpočtu a ministerstvo financí je může změnit.

Financování dluhu bude stát méně

V dokumentu vedle toho resort rovněž píše, že v roce 2016 bude potřebovat na financování státního dluhu 342 miliard korun, což je o 64 miliard méně, než činil plán z loňského roku. Letos spolkne dluh 318,3 miliardy. 

Za tímto stavem je v první řadě potřeba hledat zářný růst českého hospodářství v roce 2015, který výrazně předčil odhady jak ministerstva financí, tak České národní banky. Současná vláda kromě jiného těží z restriktivních rozpočtových opaření, ordinovaných ministry financí Eduardem Janotou a Miroslavem Kalouskem. Díky nim vykazuje zadlužení ČR v poměru k HDP vysoce příznivou úroveň, a to navzdory proběhlé krizi a recesi.
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom Roklen

Ministerstvo těží z příznivé situace na trhu se státními dluhopisy, kde od léta dokonce prodává tyto cenné papíry se záporným výnosem. Investoři tedy státu platí za možnost dluhopisy pořídit. Podle MF díky záporným výnosům získal státní rozpočet od konce srpna dodatečné příjmy 414 milionů korun.

Vydáno pod