V hotelech to bude podobné jako na letišti. Hosté budou procházet sítem kontrol

V hotelech to bude podobné jako na letišti (zdroj: ČT24)

Tvář většiny hotelů ve světě se poslední dobu mění. Hoteliéři, včetně těch českých,  zvyšují ochranu hostů. Po teroristických útocích v Paříži a Mali investují do rentgenových rámů, screeningu zavazadel a posilují i bezpečnostní personál. Opatření chtějí stihnout kvůli svátkům zavést ještě před koncem roku.

Haly a recepce většiny hotelů ve světě v současnosti hlídá několik bezpečnostních kamer. To už ale přestává stačit a do budov se při jejich vstupu začínají instalovat bezpečnostní rámy a rentgeny. Tak jako na letištích. „Je to dáno především tím, že velké hotely, které mají například dvě stě pokojů, tak samozřejmě nemůžou spoléhat na to, že personál zná každého hosta, který do hotelu přichází, a to samozřejmě přináší řadu nebezpečí,“ vysvětluje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Jako první zavedli opatření už před několika lety v Egyptě, hlavně v Káhiře. Posléze se začala objevovat i jinde. Češi se tak mohou setkat už teď s kontrolami při vstupu nejen v některých resortech v Egyptě, ale například i ve Spojených arabských emirátech, Izraeli nebo v USA.

V mnoha hotelech instalují stejné bezpečnostní rámy jako bývají na letištích
Zdroj: ČTK/Lehtikuva/Matti Björkman

Nejde ale jen o rámy a rentgeny. Hoteliéři dostali také další instrukce. Například v jednom z hotelů v centru Prahy zavedli už i bezpečnostní čipy. Ty chrání zázemí hotelu před neoprávněným vstupem hostů i lidí z ulice. Díky čipům se tak ví, kdo, kam a v jaký čas vstoupil do neveřejného prostoru.

Posílili jsme i bezpečnostní službu našeho hotelu, co do kvantity, tak i kvality. A v neposlední řadě jsme investovali i do technických opatření.
Michal Chour
generální ředitel Radisson SAS

V současné době je na chodbách tohoto hotelů třicet bezpečnostních kamer. Po novém roce by se jejich počet měl zvednout na padesát.

Kolik peněz do zvýšené bezpečnosti hoteliéři investují, nechtějí zatím uvádět, podle odhadů by ale po celé Evropě mohlo jít v přepočtu i o miliardy korun.