Češi chtějí bydlet ve svém. Letos si půjčí hypotéky za rekordních 180 miliard

Ještě v roce 2001 si Češi půjčili na bydlení v souhrnu za 14,7 miliard. Dnes, o 14 let později, se ale objem hypoték vyšplhá až na 180 miliard korun, takový je alespoň odhad Hypoteční banky. Oproti loňskému roku by to byl nárůst zhruba o pětinu. Šéf Hypoteční banky Jan Sadil pak odhaduje, že příští rok by si Češi mohli půjčit 170 miliard.

Banky poskytly během dosavadních devíti měsíců letošního roku podle údajů ministerstva pro místní rozvoj občanům 75 900 hypoték za celkem 135,3 miliardy korun. V meziročním srovnání jde přitom o výrazný růst – loni poskytly banky za stejné období 63 600 hypoték za 105,2 miliardy korun.

Očekával jsem pozitivní čísla, i tak jsem ale překvapen, jak se letošní rok na trhu s hypotékami vyvinul. Zaznamenali jsme obrovský nárůst jak objemu, tak i počtu schválených hypotečních úvěrů.
Jan Sadil
generální ředitel Hypoteční banky

Za rekordním zájmem o hypotéky stojí zejména nízké sazby úvěrů, které se právě během letošního roku dostaly na historická minima. Sadil odhaduje, že nízké sazby vydrží i v příštím roce. Hlouběji však podle něj neklesnou, spíš začnou pomalu růst.

Hypotéka
Zdroj: Thinkstock

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku přitom letos v říjnu nepatrně stoupla na 2,12 procenta ze zářijových 2,11 procenta. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování.

O hypotéku žádá nejčastěji muž po třicítce

Co se týče samotné Hypoteční banky, pod kterou spadá nejvíce poskytnutých úvěrů na bydlení, tak zde žádají o hypotéku nejčastěji muži ve věku 36 let, kteří si pořizují starší dům v krajském městě. „Stále více našich klientů kupuje nemovitosti na investici, přibývá ale také singles či samoživitelek,“ podotkl Sadil.

Češi jsou velmi konzervativní investoři, hypotéky pro ně tak představují ideální investici. Řada lidí využívá koupi nemovitosti například jako formu zajištění na důchod. Podle analýzy skupiny Chytrý Honza dosahuje počet hypoték, které si Češi berou na druhý či třetí byt, už zhruba 15 procent. „A to je poměrně hodně,“ poznamenal ředitel skupiny Jiří Paták.

První novodobé hypoteční úvěry byly v Česku poskytnuty v roce 1995. Od přelomu tisíciletí pak nastal velmi výrazný nárůst zájmu. „Na poli dlouhodobého financování bydlení dnes nemají hypotéky téměř žádnou konkurenci, a to nejen v ČR. Stejný trend zažívá celá Evropa,“ upozornil rektor Bankovního institutu vysoké školy František Pavelka.