Představenstvo Vítkovic čeká obměna, Světlíka nahradí Světlík mladší

Jan Světlík má skončit v čele představenstva společnosti Vítkovice Holding, klíčové firmy největší české strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group. Posune se na vyšší pozici do dozorčí rady, návrh v pátek projedná valná hromada. Na jeho místo by měl nastoupit Jan Světlík mladší.

„Společnost Vítkovice Holding má už delší dobu německý model řízení. Jan Světlík se proto má kompetenčně posunout do vyšší pozice, do dozorčí rady společnosti,“ uvedla mluvčí firmy Eva Kijonková. Na změny ve vedení společnosti Vítkovice Holding upozornil server iDnes.

Podle takzvaného německého modelu řízení představenstvo dohlíží na provoz firmy, zatímco akcionáři jsou v dozorčí radě a odvolávají a volí členy představenstva. Světlík je hlavním vlastníkem skupiny.

Do představenstva firmy má pak podle Kijonkové přijít šestatřicetiletý Jan Světlík mladší. Ten ve skupině Vítkovice Machinery Group pracuje od roku 2009, kde mimo jiné zastává úlohu finančního ředitele společnosti Vítkovice Cylinders.

obrázek
Zdroj: ČT24

Loni skoro půlmiliardový zisk

Vítkovice Machinery Group tvoří více než třicet společností s ročním obratem přes 25 miliard korun. Loni měla skupina konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Firmy dohromady zaměstnávají přes osm tisíc lidí. Exportují do více než sto zemí světa, přičemž vývoz tvoří více než šedesát procent celkových tržeb skupiny.

Generální ředitel Jan Světlík skupinu ovládá prostřednictvím společnosti VTK Group. Minoritním akcionářem ve společnosti Vítkovice Holding je skupina KKCG miliardáře Karla Komárka.