Téměř polovina prodejců prodávala chybně zboží ve výprodeji. Dostali za to pokuty

Skoro polovina obchodů u výprodejů podváděla (zdroj: ČT24)

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila během kontrol výprodejů ve třetím čtvrtletí pochybení u 45 procent prodejců. Inspektoři jim uložili tři sta pokut za 3,2 milionu korun. Celkem ČOI provedla přes 850 kontrol všech možných prodejních míst, kde byl nabízen prodej zboží nebo služby se slevou či za akční ceny.

„Nejčastěji nebyli spotřebitelé seznámeni s konečnou cenou, neboť ceny byly uvedeny v původní výši, nikoliv po slevě,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Týkalo se to 183 případů. Porušení zásad poctivosti prodeje výrobků a poskytování služeb, a to zejména nesprávným účtováním, bylo dalším častým nedostatkem, a to v 90 případech.

„Dost často se stává, že zboží bez slevy jinde je levnější než zboží v úžasné akční ceně ve slevě. Prostě může to být pouze marketingový trik,“ dodává mluvčí inspekce. 

Je mnoho praktik, jak zmást spotřebitele – zveličování ceny, jiná cena v regále a jiná u pokladny, slib vyšší slevy.
Gerta Mazalová
předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů

Povinnost vydat na žádost spotřebitele doklad o zakoupení výrobku nebo o poskytnutí služby porušili prodávající ve 47 případech. ČOI zároveň zakázala další prodej 2510 výrobků, které nesplňovaly podmínky pro uvedení na trh. Hodnota zakázaného zboží činila čtyři sta tisíc korun.