Banky mají jasno: Za čtyřprocentním růstem stojí hlavně dotace z Bruselu

Česká ekonomika poroste podle bank i dál (zdroj: ČT24)

Česká bankovní asociace (ČBA) zaktualizovala svou prognózu. Pro letošní rok zlepšila odhad růstu ekonomiky ze srpnových 3,2 procenta na 4,2 procenta. Naopak příští rok si v očích asociace pohoršil – banky zhoršily svůj odhad z 2,7 na 2,5 procenta. Letošní tempo ekonomiky podpořily podle bank zejména peníze z Evropské unie.

Podle asociace proběhlo od srpna několik věcí, které ovlivnily její prognózu. Šlo o jednorázové prorůstové faktory, a to zejména v podobě investic spolufinancovaných z evropských fondů. To ostatně vyplynulo i ze zprávy ministerstva financí o stavu českého rozpočtu ke konci října.

Příští rok bude sice růst pomalejší, ale i tak bude Česko podle asociace rychlejší než většina evropských států. „Česko je momentálně na 84 procentech  průměru Evropské unie a 79 procentech eurozóny,“ uvedla hlavní ekonomka asociace Eva Zamrazilová. 

Dynamika českého hospodářství bude v roce 2015 i v roce 2016 vyšší než růst ve většině zemí eurozóny, což slibuje přibližování ekonomické úrovně k nejvyspělejším evropským ekonomikám.
Eva Zamrazilová

O růstu v příštím roce nepochybuje ani hlavní ekonom ČSOB Martina Kupka. Měl by se podle něj pohybovat kolem 2,5 procenta. „Oživení bude nadále taženo zpracovatelským průmyslem, příznivě se však projeví ve většině segmentů našeho hospodářství,“ uvedl.

Ekonomické oživení je podle ČBA vidět už nyní - situace na trhu práce je lepší a lidé se tak přestávají bát o své zaměstnání a víc utrácejí. Nezaměstnanost by měla navíc v příštím roce ještě klesnou a zároveň by měly narůst mzdy. „Úspěšné podniky by mohly mzdy zvýšit a to by se mohlo pozitivně projevit na dynamice hospodářského růstu,“ dodává Kupka. 

Zamrazilová: Nezaměstnanost klesne a mzdy porostou (zdroj: ČT24)

Nikdo neví, co bude po intervencích

Co ale vnáší do odhadů nejistotu, je podle hlavní ekonomky asociace Evy Zamrazilové vývoj kurzu koruny ve druhé polovině roku 2016, kdy by mohla Česká národní banka ukončit režim devizových intervencí. „Výrazné posílení koruny ale banka podle aktuální komunikace nepřipustí, ani pokud by byl kurzový závazek opuštěn během třetího či čtvrtého čtvrtletí příštího roku, proto by tato nejistota neměla mít potenciál ekonomiku příliš rozkolísat,“ uvedla Zamrazilová.

Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl hrubý domácí produkt stoupnut o 4,5 procenta a příští rok o 2,7 procenta. Důvodem zlepšení pro letošní rok je překvapivě silný růst ekonomiky v prvním pololetí.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků osmi tuzemských bank.

Vydáno pod