Během tří měsíců zmizely miliardy. Deutsche Bank spadla do rekordní ztráty

Deutsche Bank, největší bankovní dům v Německu, prodělala ve třetím čtvrtletí rekordních šest miliard eur (téměř 163 miliard korun) . Vysokou ztrátu způsobily jednak velké odpisy v divizi investičního bankovnictví, ale také odpisy u drobných bankovních služeb Postbank. Společnost rovněž plánuje propouštění až 15 tisíc zaměstnanců a akcionáři se letos ani příští rok nedočkají dividend.

Za přepážkami a v kancelářích Deutsche Bank (DB) v současnosti pracuje kolem 100 tisíc lidí. Rušení pracovních míst se má týkat devíti tisíc zaměstnanců na plný úvazek a šesti tisíc externistů. 

Vedle toho ale vedení DB plánuje během dalších dvou let prodat aktivity, v rámci nichž pracuje dalších 20 tisíc lidí. V tomto případě půjde zejména o už před časem ohlášený prodej divize Postbank. Do roku 2018 by se měl počet zaměstnanců Deutsche Bank na plný úvazek snížit ze současných 103 tisíc na zhruba 77 tisíc, napsala agentura DPA.

Generální ředitel Deutsche Bank Jaohn Cryan
Zdroj: Jens Meyer/ČTK/AP

Největší německá banka omezí také své mezinárodní aktivity - úplně se stáhne z deseti zemí. Například z Dánska, Mexika, Argentiny a Chile, píše agentura DPA.

„Musíme omezit komplexnost Deutsche Bank,“ uvedl nový ředitel podniku John Cryan. „To ale bohužel znamená také uzavření některých poboček, ukončení přítomnosti v některých zemích a zrušení některých pracovních míst,“ dodal.

DB si od úsporných opatření slibuje snížení nákladů o 3,8 miliardy eur ročně. Na druhou stranu ji budou tyto kroky stát jednorázové výdaje v rozsahu od 3,0 do 3,5 miliardy eur.

Tvrdá cesta zpět k důvěře

Deutsche Bank se totiž nedaří obnovit ziskovost po korupčním skandálu, kdy několik jejích zaměstnanců manipulovalo s klíčovými úrokovými sazbami. Banka v důsledku toho musela zaplatit americkým a britským úřadům rekordních 2,5 miliardy dolarů a také propustit sedm lidí, kteří se na manipulacích podíleli. Pokuta samotná DB příliš nebolela, mnohem horší bylo, že utrpěla její dobrá pověst.

Klíčové úrokové sazby bývají nastavované tak, že své úrokové sazby poskytne do systému několik dodavatelů a ten je pak automaticky počítá. „A tím, že nejen Deutsche Bank, ale i ostatní banky měly své zájmy, které upřednostňovaly před zájmy ostatních klientů, s těmi úrokovými sazbami manipulovaly směrem, který jim vyhovoval. Díky tomu snižovaly průměrnou úroveň, což se pak mohlo projevit v některých cenách hypoték, spotřebitelských úvěrů a dalších instrumentů, které jsou navázány na výši úrokových sazeb,“ vysvětlil v době, kdy skandál propukl, portfolio manažer Pioneer Investments Petr Zajíc.