Radary české armády dosluhují, zakázka by mohla připadnout Izraelcům

Hadas: Najdeme způsob, jak radar vyrábět tak, aby mohl být použit v Ćesku (zdroj: ČT24)

Česká armáda už několik let mluví o nutnosti výměny zastaralých radarů. Spěchá s tím, protože jsou údajně na hraně životnosti. Nakonec by je mohla obstarat izraelská společnost Elta Systems, přičemž část výroby by mohla zůstat v Česku. Ve čtvrtek má totiž podepsat memorandum s pardubickou firmou Retia.

Ministerstvo obrany plánuje utratit za nové radary až tři a půl miliardy korun. Pokud by se však vyráběly v Česku, do státní pokladny by se podle generálního ředitele firmy Retia Petra Nováka vrátilo kolem půl miliardy. Zatímco pardubická firma má nyní podepsat memorandum o spolupráci s izraelskou společností, samotným nákupem vojenského vybavení by se mohla česká vláda zabývat v listopadu.

Tento radar je naprostá špička. Dostaneme se k technologiím a znalostem, které jsou ve světovém měřítku nejlepší.
Petr Novák
generální ředitel firmy Retia

Radar se používá v systému, který umí vyhodnotit místo dopadu rakety

Izraelský státní podnik Elta Systems se řadí mezi vážné uchazeče. Jeho systém Iron Dome chrání izraelská města před raketovými útoky Palestinců. Je schopen nejenom zjistit raketový útok, ale i vyhodnotit, kam raketa dopadne a v případě nebezpečí útoku na zalidněnou oblast ji sestřelit. České armádě nabízí radar ELM 2084 MMR, který je součástí tohoto systému.

Podle výrobce je radar schopen sledovat různé typy objektů ve vzduchu, od letadel přes drony, dělostřelecké granáty až po minometné střely. „Jediné zařízení v sobě sjednocuje přehledový radar, radar pro řízení letového provozu či radar protivzdušné obrany navádějící řízené střely na zjištěné cíle,“ uvedla Elta.

Radar pardubické firmy ERA
Zdroj: David Taneček/ČTK

Pardubická firma by se dostala k nejvyspělejší technice

Podle generálního ředitele společnosti Retia Petra Nováka by v případě dohody získala Retia třicetiprocentní podíl na výrobě radarů pro českou armádu a čtyřicetiprocentní podíl na logistice a zajištění jejich životnosti. Jako další benefit vidí přístup k nejvyspělejším technologiím ve vývoji a výrobě radarů a obchodní příležitost pro další české firmy, se kterými spolupracují.

Čeští vojáci zmiňují nutnost nahradit zastaralé radary dlouhodobě. Původně chtělo ministerstvo obrany zorganizovat společný nákup v rámci zemí visegrádské čtyřky. Z dohody však loni na podzim sešlo. Česká armáda to zdůvodnila časovou nouzí, dosavadní radary jsou prý na hranici životnosti a často spíš už za ní. Zakázka přesto od té doby vypsána nebyla.

Projekt s cílem propojení národních systémů velení a řízení pozemní protivzdušné obrany
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Ministerstvo obrany by chtělo radary nakoupit mezivládní dohodou. Oslovilo už kvůli tomu možné výrobce 3D radarů. Původně znělo zadání pořídit deset radarů, nyní podle mluvčího Petra Medka poptává osm kusů. Zkoumá při tom nabídky čtyř firem. Cenové rozpětí by se podle dřívějších informací mělo pohybovat kolem 400 milionů korun za kus.