Téměř každý druhý podnikatel byl přímo požádán o úplatek

Až šest z deseti českých podnikatelů se setkalo s možností získat úplatkem výhodu pro své podnikání. Čtyři z deseti byli přímo vyzváni úplatek poskytnout. Omezení korupce podnikatelé zařadili mezi tři hlavní priority, na které by se česká vláda měla v nadcházejících dvou letech soustředit, vyplývá z průzkumu mezi účastníky soutěže EY Podnikatel roku.

Podle podnikatelů se neuplácí jen ve státní správě, ale i mezi firmami samotnými. Pokles korupce zaznamenal jen každý čtvrtý z nich. Nejvíce byznysmenů si však myslí, že korupce je stejná jako před dvěma roky.

Například firma TCCM prodává mobilní telefony operátorům ve čtyřiadvaceti zemích Evropy a její ředitel Kamil Vacek tvrdí, že jakmile je operátor ve státním vlastnictví, tak je korupce de facto pravidlem. „Vnucují spřízněné firmy jako subdodavatele, ať se týká marketingu, logistiky nebo servisu,“ uvedl Vacek. Vynucení subdodavatelé pak bývají zpravidla dražší, což je problém v byznyse s nízkými maržemi.

Korupci má díky širokému mediálnímu pokrytí většina lidí spojenou především s veřejnou správou a velkými státními zakázkami.

Bující korupci tak považují mnozí podnikatelé za jednu z hlavních priorit, na které by se měla vláda v následujících dvou letech zaměřit. „Pokud to podnikatelé tvrdí, tak bych byl strašně rád, aby se aktivně zúčastnili, ukázali na tu korupci a pojmenovali ji,“ prohlásil vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Mezi další priority podnikatelé zařadili vysoké výdaje státního rozpočtu (56 procent) a špatnou dopravní infrastrukturu (48 procent). 

Čeští byznysmeni se s žádostí o úplatek setkávají stále častěji mezi firmami samotnými. Z průzkumu však vyplynulo, že se setkali s korupcí dvakrát častěji ve veřejném sektoru než ve firmách. Pozitivní ale je, že v soudnictví nebo u policie se s přímou žádostí o úplatek setkala jen tři procenta z nich.

Podle forenzního auditora společnosti EY Tomáše Kafky by člověk, který se o korupci dozví, neměl jednat na vlastní pěst. „Je možnost jít na policii, ale to se také ne každý odváží, byť už policie má mechanismy, jak postupovat. Určitě se dá jít za neziskovými organizacemi, jako je Transparency International, Oživení nebo Fond proti korupci,“ uvádí Kafka.

Firmám schází protikorupční pravidla

„Čísla z našeho průzkumu potvrzují stále značné rozšíření korupce v Česku. Jádro problémů přitom nevězí jen ve veřejném sektoru. Více než polovina zaměstnanců velkých firem říká, že jejich společnost nemá protikorupční pravidla, zhruba třetina firem neprovádí protikorupční školení a nezřídila linku pro whistleblowery,“ uvedla vedoucí partnerka EY Magdalena Souček.

Opozice zároveň kritizuje novelu zákona o veřejných zakázkách. „Šla opačným směrem a snížila transparentnost vynakládání veřejných prostředků,“ uvedl poslanec Jan Farský (TOP 09).

Podle EY může míru korupce v Česku snížit například zákon o státní službě nebo zákon o registru smluv, který v týdnu začne projednávat Senát.