Dukovanská odstávka se protahuje

Spuštění dvou ze čtyř bloků jaderné elektrárny v Dukovanech nejspíš přijde později, než se očekávalo. V polovině září je ČEZ neplánovaně odstavil kvůli kontrole svarů. Podle informací Hospodářských novin by mohly bloky zůstat mimo provoz i do konce roku.

Dukovany se teď pokoušejí získat licenci na další desetiletý provoz prvního bloku. Bez ní by nejstarší reaktor v Dukovanech nemohl po letošním prosinci pokračovat ve výrobě elektřiny. Dukovanská elektrárna tak v současnosti jede jenom na čtvrtinový výkon. Zatímco u prvního bloku se mluvilo o dvouměsíční pauze v provozu, nečekaně odstavené bloky dva a tři měly původně znovu začít vyrábět po dvou až třech týdnech.

Podle informací Hospodářských novin se ale odstávky mohou protáhnout až do konce roku. Z materiálů ČEZu zatím vyplývá, že by se třetí blok měl vrátit do provozu na konci října a druhý v polovině listopadu. Za chybu má podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové odpovídat dodavatelská firma, která neprovedla kontrolu svarů v požadované kvalitě.

Mluvčí elektrárny uvedl, že ve všech třech odstavených blocích rentgenují pracovníci stovky svarů, u nichž byla při kontrole dokumentace zjištěna nevyhovující kvalita těchto snímků. „Po provedení nových snímků a případných opravách budou bloky opět uvedeny do normálního provozu. Termíny najetí budou upřesněny později na základě výsledků prováděných činností,“ řekl.

Kontroly: Úkol pro zaměstnance, nebo dodavatelské firmy?

„Je to důsledek dlouhodobě zanedbávané údržby kvůli maximalizaci zisku. ČEZ by měl kontroly provádět vlastními zaměstnanci,“ uvedl pro Hospodářské noviny jaderný expert František Hezoučký.

„Kontrolní činnosti jsou na zaměstnancích elektrárny. Některé z činností jsou ale vázány na odstávky a je běžnou světovou praxí, že je vykonávají dodavatelé pro víc provozovatelů. Mimo jiné i proto, že mohou mít víc zkušeností,“ reagoval pro list mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Dukovany mají instalovaný výkon kolem dvou tisíc megawattů. Při plném provozu pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Dlouhodobý výpadek v provozu tak pro nejziskovější elektrárnu v Česku znamená i finanční ztrátu.