PPF bude usilovat o německé uhelné doly ve spolupráci s Křetínským a Tkáčem

Investiční skupina PPF Petra Kellnera a Energetický a průmyslový holding (EPH), v němž drží dvě třetiny akcií Daniel Křetínský a Patrik Tkáč a jednu třetinu ještě skupina J&T, budou postupovat společně při koupi německých uhelných dolů a elektráren švédské společnosti Vattenfall. Podle odhadů by mohla za prodej získat až 95 miliard korun.

„Spolupráce PPF a EPH má svoji historickou i obchodní logiku. Společně budeme schopni lépe financovat nejen případný nákup, ale i budoucí rozvoj stávajících aktiv společnosti Vattenfall v Německu,“ uvedla finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková. Oba subjekty by pak držely stejný podíl.

Zájem o německé doly projevila už dříve i firma ČEZ. „Náš zájem stále trvá,“ potvrdil mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Německé doly by ale chtěla převzít i mezinárodní ekologická organizace Greenpeace. Jejím úmyslem je doly uzavřít. Vattenfall však podle agentury DPA nebere nabídku ekologů vážně.

Energetická koncepce Německa odkládala tendr

Kvůli nejasné budoucnosti uhelných elektráren v Německu Vattenfall zahájení tendru odkládal. Červencové rozhodnutí německé vlády zrušit plán dodatečných poplatků z provozování uhelných elektráren ale firmu povzbudil k uskutečnění transakce. Vattenfall chce nalézt kupce do konce tohoto roku a prodej dokončit příští rok.

Švédská společnost Vattenfall se snaží stáhnout z velkých akvizic, které ji dovedly do velkých dluhů a ztrát, a reaguje i na změnu německé energetické politiky. Vattenfall by nyní prodejem německých aktiv podle odhadů mohl získat až 3,5 miliardy eur (95 miliard Kč).

Hnědouhelná elektrána Vattenfallu v Jänschwaldu
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Křetínský: Snažili bychom se najít kompromis mezi průmyslem i ekology

Předseda představenstva EPH Daniel Křetínský uvedl, že pokud by v tendru uspěli, jsou připraveni převzít odpovědnost za nalezení správného řešení pro další fungování dolů a elektráren. „Bude nejspíše spočívat v kompromisu mezi zájmy dotčených regionů, odborů a průmyslu na jedné straně a částí politické reprezentace a příznivci ekologických iniciativ na straně druhé," dodal předseda Křetínský.

Vattenfall prodává čtyři hnědouhelné doly a elektrárny o celkovém výkonu více než 8000 megawattů. Zároveň v odděleném tendru nabízí východoněmecké elektrárny s výkonem kolem 3000 megawattů. Záměr prodat východoněmecké hnědouhelné doly a elektrárny, které toto uhlí spalují, oznámila firma už před rokem.