O Prazdroj usiluje dlouholetý sok Budvaru, americký Anheuser-Busch

Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev nabídla za převzetí svého největšího nadnárodního konkurenta SABMiller 70 miliard dolarů (1,8 bilionu Kč). Jako první o tom informoval britský The Sunday Times, obě firmy nyní svou nabídku fúze potvrdily i České televizi. Majitele tak změní i Plzeňský Prazdroj, který spadá právě pod SABMiller. Tradiční český pivovar by se tak dostal do rukou amerického Budweiseru, známého dlouholetými soudními spory s budějovickým Budvarem kvůli ochranné známce.

Jihoafrický SABMiller o tom, že Anheuser-Busch InBev má zájem o jeho převzetí, informoval již v polovině září. Podle agentury Reuters už dokonce zástupci AB InBev požádali několik bank o zpracování podmínek, za jakých by jim byly ochotny poskytnout úvěr ve výši 70 miliard dolarů. Očekává se, že počáteční financování by proběhlo formou překlenovacích úvěrů.

Spojení těchto dvou kolosů by představovalo dosud největší transakci v pivovarnickém odvětví. Vzniklá pivovarnická skupina by totiž kontrolovala zhruba třetinu celosvětové produkce piva. Součástí tohoto obchodu by se v takovém případě stal i plzeňský ležák, který českému pivovarnictví otevřel dveře do celého světa.

Prohlášení firmy Anheuser-Busch InBev pro ČT
Zdroj: ČT24

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč) amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 pivních a nápojových značek z celého světa. Od Anheuseru zdědil AB InBev řadu dlouhodobých soudních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny. Loni se firma stala stoprocentním vlastníkem budějovického pivovaru Samson. V jednom jihočeském městě se tak střetla se svým dlouholetým konkurentem - Budějovickým Budvarem.

Prohlášení firmy SABMiller pro ČT
Zdroj: ČT24

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje v roce 1999. O tři roky později byla fúze dokončena a pivovar pod svoji hlavičku sjednotil i Radegast a Velké Popovice. Pak pokračoval koupí i dalších pivovarů nejen ve střední a východní Evropě, ale i nizozemského Grolsche a amerického Miller Brewing a v roce 2011 převzal velký australský pivovar Foster's. Nyní vlastní i značky cider Strongbow, Frisco nebo největší maďarský pivovar Dreher. Společnost má asi 70 000 zaměstnanců ve více než 80 zemích světa.

Českého chmele je letos méně

Každý dospělý Čech ročně vypije v průměru 300 půllitrů piva. Úrodě žateckého poloraného červeňáku, tedy druhu chmele tvořícího základ vaření piva v Česku, ale tento rok počasí příliš nepřálo. Letošní výnos je oproti loňsku nižší až o 35 procent. „Chmel sice vykvetl, ale květy se jaksi netransformovaly do hlávek a hodně těch květů prostě uschlo a opadalo na zem,“ upřesnil prezident Unie obchodníků a zpracovatelů chmele Pavel Šponer.

U ostatních pěstitelských komodit - třeba ovoce a zeleniny - by to znamenalo okamžitě vyšší cenu a dražší výsledný produkt. Množství vyrobeného piva a jeho ceny se ale ani kritická neúroda nedotkne. „U tradičních českých pivovarů nečekáme problém,“ uvedl prezident Potravinářské komory a Agrární komory ČR Miroslav Toman.

První důvodem jsou dlouhodobé kontrakty, které pěstitelé a pivovary uzavírají až na čtyři roky dopředu. Navíc k tomu už česká piva dávno nejsou závislá jen na úrodě tuzemského chmele. Do Česka se dováží třeba levnější chmel z Německa či USA. „Klimatické podmínky a ekonomické nedovolují vyrobit tento druh chmele tak lacino, za tak příznivých nákladů jako ostatní regiony ve světě - například ve Spojených státech nebo v Číně,“ tvrdí sládek pivovaru U Orloje Jiří Vent.

Události: Plzeňský Prazdroj možná změní majitele (zdroj: ČT24)