Ministři dostali peníze navíc i díky lesům

Ministerstva dostanou v rozpočtu na příští rok stovky milionů korun navíc – takový byl výsledek úterní koaliční rady. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prohlásil, že schodek zůstane stále 70 miliard, protože se podařilo získat „restrukturalizací rozpočtu“ dalších pět miliard korun. Náměstek ministra financí Jan Gregor ve středu odhalil, co se za onou restrukturalizací skrývá – zvýšení příjmů ze státního podniku Lesy ČR o miliardu korun, snížení odhadu výdajů na obsluhu státního dluhu a zpřesnění odhadu mandatorních výdajů.

Stovky milionů korun navíc dostanou ministerstva vnitra, práce a sociálních věcí nebo zdravotnictví. Výdaje byly podle Gregora navýšeny i řadě dalších kapitol státního rozpočtu, částky jsou ovšem nižší. Plánovaný schodek 70 miliard korun se nemění. Premiér Sobotka už nepředpokládá v návrhu rozpočtu velké změny, nicméně menší přesuny ještě připouští.

Ze státních podniků Lesy ČR a pivovaru Budvar rozpočet na příští rok získá 6,6 miliardy korun a z Řízení letového provozu 100 milionů korun.

Zdravotnictví peníze stačí, místní rozvoj potřebuje víc

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uvedl, že považuje rozpočet pro svůj resort po navýšení o 400 milionů korun, jak se na tom v úterý dohodlo vedení vládní koalice, za dostačující. Prohlásil, že nově přidělené stamiliony budou stačit k nastartování projektových prací na rekonstrukce státních nemocnic.

Spokojena ale není přes úterní navýšení kapitoly ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). V rozpočtu MMR podle ní chybí stále na příští rok 1,2 miliardy korun. Jde o peníze, které chce ministryně použít na dotační programy pro opravu silnic. O navýšení rozpočtu pro svůj resort bude Šlechtová dál usilovat na jednání vlády příští týden. „Trvám nadále na tom, že rozpočet ministerstva je podhodnocen v tuto chvíli o 1,2 miliardy korun,“ uvedla.

Schodky státního rozpočtu
Zdroj: ČT24

Vláda bude rozpočet schvalovat na svém zasedání 23. září. Rozpočet musí kabinet schválit a poslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Včetně peněz z EU a dalších finančních mechanismů by měly být výdaje rozpočtu příští rok 1,249 bilionu korun a příjmy 1,179 bilionu korun. Ve čtvrtek bude o rozpočtu vláda jednat s odbory a zaměstnavateli. Sobotka už uvedl, že z jejich strany nepředpokládá žádná překvapení, k diskusi o menších změnách je nicméně připraven.

  • Ministerstvo obrany (původní návrh 46,1 miliardy)
  • Obrana dostane příští rok o 1,5 miliardy víc, peníze půjdou zejména na nábor 1200 nových vojáků. Ministerstvo obrany ale požadovalo navýšení o 2,1 miliardy. Vládní koalice se loni shodla, že do roku 2020 by se rozpočet obrany měl dostat na 1,4 procenta HDP. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) to znamená, že v roce 2017 by mělo na armádu ze státního rozpočtu jít 53 až 54 miliard a o rok později asi 60 až 61 miliard korun.
  • Ministerstvo vnitra (původní návrh 55,8 miliardy)
  • Rozpočet ministerstva vnitra se oproti původnímu návrhu zvýší o tři miliardy. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) chtěl původně navýšení o více než čtyři miliardy, s Babišem se ale nakonec dohodl na zhruba dvou miliardách na rozvoj policie a hasičů, zbylá miliarda půjde na řešení uprchlické krize.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj (původní návrh 3,2 miliardy)
  • Resort ministryně Karly Šlechtové (ANO) dostane o 3 miliardy navíc. Šlechtová ale podle svých slov nedostala ani korunu na spolufinancování Integrovaného regionálního operačního programu, kde jí chybí zhruba miliarda. S Babišem chce proto znovu jednat.
  • Ministerstvo dopravy (původní návrh 28,9 miliardy)
  • Ministrovi Danu Ťokovi (nestr. za ANO) se nejprve podařilo vyjednat tři miliardy do Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). A později další 2,1 miliardy. Přesto mu ještě jedna miliarda chybí. „Jsme schopni dát peníze do SFDI na nové akce (stavby). Nepokryje to všechny požadavky. Já věřím, že o tu miliardu budeme bojovat při zasedání vlády,“ uvedl.
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (původní návrh 131,1 miliardy)
  • Přidáno dostane také ministerstvo školství - především na výdaje na sport a na vysoké školy. Před seškrtáním peněz pro vysoké školy již dopředu varovali rektoři univerzit, a ministryně školství Kateřina Valachová (nestr. za ČSSD) tak nakonec získala další dvě miliardy. Spolu s už přislíbenými penězi na 30 tisíc nových žáků si tedy školství oproti původnímu návrhu rozpočtu polepší o 3,5 miliardy.
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí (původní návrh 536,2 miliardy)
  • Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) bude ještě s Andrejem Babišem jednat, a to konkrétně o zvýšení penzí o 200 korun. Ten v minulosti takové zvýšení odmítl, ale podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je růst penzí o 200 korun pro sociální demokracii rozpočtovou prioritou, a tak bude o konečné podobě penzí koalice ještě jednat. Vláda už rozhodla o zvýšení minimální mzdy o 700 korun na 9900.
  • Ministerstvo zemědělství (původní návrh 17,2 miliardy)
  • Podle návrhu státního rozpočtu by mělo ministerstvo zemědělství příští rok omezit své výdaje o 1,2 miliardy korun. Resort však pravděpodobně dokáže se 17,2 miliardy vyžít, ačkoliv se bude snažit svůj rozpočet ještě o něco navýšit.
  • Ministerstvo zdravotnictví (původní návrh 5,7 miliardy)
  • Resort zdravotnictví hospodaří v roce 2015 s 6,5 miliardy, příští rok by však měl dostat pouze 5,7 miliardy. To podle ministerstva nestačí na nutné investice. Žádost ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) o navýšení rozpočtu ale Andrej Babiš odmítl. Namísto požadovaných 3 miliard má zatím Němeček slíbeny řádově stovky milionů. Plánuje se však obrátit na vládu.
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu (původní návrh 21,8 miliardy)
  • 1,25 miliardy korun získal ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), mimo jiné na zahlazení následků hornické činnosti. Navyšovat se ale muselo i kvůli podpoře obnovitelným zdrojům, a to o 4,7 miliardy. I přes navýšení rozpočtu ministerstva nicméně stále podle Mládka zůstává nedořešených padesát milionů korun, které resort potřebuje, aby mohla správně fungovat Česká obchodní inspekce (ČOI).
  • Ministerstvo kultury (původní návrh 10,5 miliardy)
  • Resort kultury dostane z rozpočtu 750 milionů korun navíc. Více spokojený by sice šéf resortu kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) byl, kdyby konečná suma peněz pro rok 2016 „oscilovala kolem 12 miliard korun“. Nicméně věří, že částka ještě není konečná.
  • Ministerstvo životního prostředí (původní návrh 5,2 miliardy)
  • Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dostane pro příští rok do rozpočtu svého resortu 250 milionů korun navíc. Povedlo se mu tak získat celou částku, kterou od ministra financí požadoval.
  • Ministerstvo spravedlnosti (původní návrh 23,4 miliardy)
  • Ministr Robert Pelikán (nestr. za ANO) dostal pro svůj resort zhruba miliardu navíc. Pelikán původně přišel s požadavkem na přidání dvou miliard korun. Po schůzce ale působil spokojeně. To, zda se částku bude snažit navýšit ještě dalším vyjednáváním, si prý rozmyslí.
  • Po restrukturalizaci rozpočtu dostaly resorty stovky milionů korun navíc.