Sazby hypoték stouply na 2,11 procenta

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v srpnu vzrostla na 2,11 procenta. Pokračuje tak nepatrý růst, který začal v červenci po 18 měsících poklesů. Nejnižší hodnota za dobu sledování byla v červnu a květnu, kdy sazba činila 2,05 procenta, v červenci byla 2,08. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu, který sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Srpen je dlouhodobě počtem hypoték méně zajímavý než červenec, nyní nalákaly nízké sazby do bank 8493 klientů. To je zhruba o 1100 uzavřených smluv méně, než tomu bylo v předchozím měsíci.

Ve druhém prázdninovém měsíci si klienti sjednali hypoteční úvěry za 15,637 miliardy korun. To je skoro o 1,9 miliardy korun méně než v červenci. Přesto podle Fincentra bude letošní rok pravděpodobně co do počtů i objemů hypotečních úvěrů rekordní.

K výraznému zvyšování sazeb není důvod

„Odpoutávání sazeb ode dna by mělo pokračovat i po prázdninách, nicméně k výraznému růstu nadále není důvod, protože cena zdrojů na mezibankovním trhu je stále pod tlakem likvidity dodávané ČNB z důvodu intervencí na udržení kurzu koruny,“ uvedl analytik Fincentra Josef Rajdl.

Podle ředitele skupiny Chytrý Honza Jiřího Patáka vývoj hypotečního trhu v srpnu nepřekvapil: „Za zmínku ale stojí více než sedmiprocentní meziroční růst průměrné výše hypotéky. Zatímco typická hypotéka byla loni v srpnu 1,72 milionu korun, letos to bylo 1,84 milionu korun.“

Porostou ceny nemovitostí

Většina hypotečních úvěrů jde podle Patáka na nákup nemovitostí. „Pokud tedy roste výše průměrných hypoték, směřujeme k výraznějšímu růstu cen nemovitostí. Vyšší kupní síla plynoucí z rostoucí ekonomiky v kombinaci s nízkými úrokovými sazbami vytváří silnou poptávku, která určitě potěší jak majitele nemovitostí, tak developery,“ dodal.