Státní zaměstnanci dostanou přidáno. Ti pod služebním zákonem až o 5 procent

Státní zaměstnanci dostanou přidáno (zdroj: ČT24)

Platy státních zaměstnanců vzrostou od listopadu o tři procenta, pracovníci spadající pod služební zákon si od Nového roku přilepší o další dvě procenta. Dohodli se na tom odboráři s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD). Od ledna se zvýší také fond kulturních a sociálních potřeb.

„Od 1. listopadu dojde k navýšení tarifních platů o tři procenta. Fond kulturních a sociálních potřeb bude navýšen minimálně o půl procentního bodu. Ještě je ve hře dalšího čtvrt procenta, které do fondu žádáme od ledna,“ uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Podle něj ministerstvo práce už dostalo pokyn k vypracování vyhlášky o platech se změnou tarifů, od ledna se pak suma na platy zvedne o tři procenta.

Možnost zvýšení fondu na 1,75 procenta projedná ještě koaliční rada. Zda odbory s tímto požadavkem uspějí, by se měly dozvědět ve čtvrtek na mimořádném jednání tripartity o návrhu rozpočtu na příští rok. Svůj záměr dosáhnout tříprocentního růstu výdělků už od října či ještě vyššího přidání od listopadu odboráři neprosadili.

Z fondu se vyplácejí různé benefity

Zvýšení fondu o půl procenta představuje asi 670 milionů korun, čtvrt procenta pak polovinu této sumy. Z fondu se vyplácejí různé bonusy a příspěvky – na penzijní spoření, stravenky, rekreace či jazykové kurzy. „Čtvrt procenta není málo, přibližně to odpovídá měsíčnímu navýšení platů. Při celkovém zvýšení o 1,75 procenta se jedná o miliardu, kterou je možné využít na benefity,“ uvedl Středula.

Myslím si, že je to vstřícný krok, ke kterému dochází ze strany vlády, a to vzhledem k tomu, že předsouváme zvýšení tarfiních platů. A současně se snažíme využít finanční prostředky, které zůstávají ve státním rozpočtu v tomto roce – nejde to tak na vrub úspor.
Bohuslav Sobotka

Podle mluvčího vlády Martina Ayrera se výdělek zvýší lidem, které platí státní rozpočet. Přidáno tak podle něj dostanou hasiči, policisté, vojáci, pracovníci v kultuře či zaměstnanci úřadů práce a finančních úřadů. Plat se zvedne i zdravotníkům, ale až od ledna. Jejich odměňování upravuje úhradová vyhláška, která platí od nového roku.

Plat ve veřejné sféře loni podle informačního systému ministerstva práce o průměrném výdělku pobíralo 610 tisíc lidí, pětina z nich pracovala manuálně. Průměrný příjem dosahoval 26 793 korun, medián pak 25 393 korun. Medián na rozdíl od průměrné mzdy ukazuje, kolik činí mzda zaměstnance přesně uprostřed. Polovina lidí tedy bere plat nižší než medián, druhá polovina má plat vyšší.

Kolik dostanou zdravotníci, se zatím neví

Zdravotnické a lékařské odbory požadují přidání o deset procent. S premiérem, ministrem financí a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) budou jednat ve čtvrtek. Podle Středuly nejsou ještě úplně vyřešeny ale ani požadavky ve školství.

Koalice se už v dubnu dohodla na zvýšení sumy na platy o tři procenta pro příští rok. Odbory dohodu vládních stran kritizovaly. Vadilo jim, že s nimi politici o úpravě nejednali a na zvednutí výdělků se shodli při projednávání konvergenčního programu pro přijetí eura a schodku rozpočtu. Odboroví předáci poukazovali na to, že ekonomika roste a že i poslancům, ministrům a dalším činitelům se od ledna zvednou platy víc než o tři procenta.

ČMKOS pracovníkům firem už dříve doporučila požadovat po zaměstnavatelích od ledna reálný růst výdělků mezd o tři až pět procent, nominálně tedy zhruba o 4,5 až 6,5 procenta. Mzdu loni pobíralo 2,86 milionu osob. V průměru dosahovala 27 046 korun, medián činil 22 399 korun.

Opozice: Vláda nemyslí na horší časy

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát zvýšení platů okomentoval tím, že to zapadá do současné vládní politiky „rozdávat peníze“. Kabinetu vyčítá, že při velmi dobrém ekonomickém růstu příliš utrácí a nemyslí na dobu, kdy se hospodářství opět propadne. Navíc by podle něj měly pro případné zvyšování platů hledat resorty peníze primárně ve svých vnitřních rezervách. 

„Určitě by se měly dál dorovnávat platy učitelů, ty jsou dlouhodobě podhodnoceny. Ale to, o co tady jde, jsou další peníze pro státní úředníky. Přitom státní správa nabobtnává,“ uvedl Laudát s tím, že vládě jde primárně o to koupit si úředníky, tedy voliče.