Češi ekonomice věří. Stále mají chuť utrácet

Meziroční růst o 5,5 procenta, takový je podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) červencový výsledek maloobchodních tržeb. Růst tak proti červnu, kdy tržby stouply podle revidovaných údajů o 6,7 procenta, sice zpomalil, ale i tak zaznamenaly vyšší tržby všechny hlavní skupiny výrobků. Čísla nicméně nezahrnují prodej aut, který rostl šestiprocentním tempem.

I když červencová data vypadají ve srovnání s minulým měsícem pesimističtěji, jde podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera do velké míry o kalendářní efekty a korekci po rekordních červnových prodejích motorových vozidel. „Obecně však červencový vývoj maloobchodních tržeb dopadl opět pozitivně,“ uvedl.

Nesmíme ale zapomínat na kalendář. V červenci 2015 jsme totiž v práci strávili o jeden den méně než v loňském červenci. Po očištění tak vypadá výsledek lépe – očištěný maloobchod rostl o 6,7 %.
Markéta Šichtařová
ředitelka společnosti Next Finance

A o zklamání nelze mluvit ani podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky. „Zaprvé, po sezonním očištění statistika hlásí meziměsíční nárůst. Zadruhé, nečekaně silný nárůst prodejů aut v červnu si doslova říkal o nějakou korekci,“ uvedl.

  • Nejvyšší růst tržeb proti loňsku znovu zaznamenal prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby, a to o 19 procent.
  • U výrobků pro kulturu, sport a rekreaci se zvýšily tržby o 5,7 procenta, u farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží o 5,3 a u výrobků pro domácnost o 5 procent.
  • Prodej počítačových a komunikačních zařízení vzrostl o 4,4 procenta a oděvů a obuvi o 1,8 procenta. Tržby za potraviny byly vyšší v nespecializovaných prodejnách o 4,8 procenta a ve specializovaných o 3,2.

Celkově podle analytiků údaje o tržbách odpovídají příznivému vývoji ekonomiky. „Velmi solidní výkon české ekonomiky, pozitivní vývoj na trhu práce, nízká cena ropy - to vše vykresluje pro maloobchodní tržby a pro spotřebu tuzemských domácností jako celek pozitivní obrázek i do dalších měsíců,“ uvedl ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

„Češi se nebojí investovat do dražších věcí, do nákladnějších položek. Souvisí to i s jejich velmi dobrou náladou. Optimismus spotřebitelů je stále velice silný,“ dodává analytik GE Money Bank Filip Fyrbach.

Ceny v obchodech jsou velmi příznivé. „Zatím je situace velmi dobrá, v průběhu celého letošního roku ceny víceméně v průměru nerostou. Ale říkám zatím. Musíme se podívat, co nás očekává v příštím roce od jedovatého legislativního koktejklu, který na nás chystá naše politická reprezentace pod vlivem agrární a potravinářské lobby. To může mít vliv na výši spotřebitelských cen, šíri sortimentu i charakter dodavatelů,“ upozornila prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Auta mají vlastní statistiku

„Růst maloobchodu by byl ještě vyšší, kdyby se do hlavní statistiky dál započítávaly prodeje aut. Ty se však evidují mimo, protože část automobilů hned po zakoupení v českých autosalonech mizí za hranicemi,“ uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

V rámci celkového šestiprocentního růstu prodeje motorových vozidel zaznamenal výraznější růst prodej vozů a náhradních dílů, a to o 6,3 procenta. Tržby za opravy stouply o 4,7 procenta.

Jak je na tom Evropa?

I když maloobchodní tržby v eurozóně v červenci opět obnovily růst, jeho tempo zaostalo za odhady. Čísla zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Maloobchodní obrat v zemích s eurem se v meziměsíčním srovnání zvýšil o 0,4 procenta, a to především díky vyšším tržbám z prodeje pohonných hmot. V celé Evropské unii se tržby v červenci zvýšily o 0,3 procenta.

Eurozóna se potýká s následky krize z let 2008 a 2009, ale i z dluhové krize před čtyřmi roky. A jenom pomalu dochází k obnovení důvěry v ekonomiku, obecně k obnovení růstu ekonomiky i ochotě spotřebitelů utrácet.
Marek Dřímal
analytik Komerční banky

V červnu maloobchodní tržby v celé Unii i eurozóně klesly, a to o 0,2 procenta v zemích používajících euro a o 0,1 procenta ve státech osmadvacítky. Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali, že tržby v eurozóně v červenci stoupnou o 0,6 procenta. Nakonec ale realita za odhady o dva procentní body zaostala.

Eurozóna
Zdroj: Uwe Zucchi/ISIFA/EPA

K meziměsíčnímu nárůstu nejvíce přispěl nárůst v kategorii pohonných hmot, který v eurozóně činil 0,8 procenta a v celé EU 0,6 procenta. Zvýšily se i tržby z prodeje potravin, nápojů a nepotravinářského zboží.

V Německu, které má největší ekonomiku v Evropě, se obrat meziměsíčně zvýšil o 1,4 procenta. Ve Francii, která je druhou největší ekonomikou eurozóny, ale o 0,2 procenta klesl. Největší nárůst podle dostupných dat nastal v Estonsku, kde byl oproti předešlému měsíci vyšší o 2,5 procenta.