Červen přál obchodníkům, tržby rostly o sedm procent

Tržby v maloobchodě bez započtení aut se v červnu meziročně zvýšily o 6,9 procenta. Představuje to výrazný nárůst oproti květnu, kdy rostly tržby o 5,4 procenta. Při sečtení celého prvního pololetí se tržby zvýšily o 6,2 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Nárůst tržeb zaznamenaly v červnu všechny hlavní skupiny sortimentu. Nejvyšší růst opět vykázal prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby (26,9 procenta). Tržby za prodej nepotravinářského zboží vzrostly meziročně o deset procent, za prodej pohonných hmot o 5,7 procenta a u potravin o 3,5 procenta.

U prodeje a oprav motorových vozidel se tržby zvýšily oproti loňsku o 19,6 procenta. „Téměř pětinový nárůst tržeb v tomto segmentu za červen přispěl k dvojcifernému přírůstku celkových tržeb maloobchodu, prvnímu od roku 2008,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Po započtení prodeje aut vzrostly celkové tržby meziročně o 11,1 procenta.

Podle analytiků červnový růst maloobchodu překonal očekávání. „V maloobchodě se projevuje, že domácnosti se již nebojí utrácet, což se odráží i na poklesu míry úspor. Spotřebitelé vnímají lepšící se vyhlídky a snižují tak své opatrnostní úspory. Vede je k tomu klesající nezaměstnanost a rostoucí počet nových pracovních míst,“ domnívá se analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka nelze zapomínat ani na efekt meziročně levnějších pohonných hmot, díky kterým v peněženkách domácností zůstane navíc zhruba devět miliard korun, o které s největší pravděpodobností navýší letošní spotřebu.

Za celý rok by se mohly tržby zvýšit o 6 procent

Celkové údaje za první polovinu roku přinesly ve srovnání se stejným obdobím loni růst o 6,2 procenta. U potravinářského zboží stouply tržby o 3,7 procenta, u nepotravinářského o 7,7 procenta. Tržby z prodeje pohonných hmot se zvýšily v prvním pololetí roku o 8,4 procenta, u prodeje a oprav motorových vozidel dokonce o 12,5 procenta.

„Už rok a půl zažíváme celkem výrazný ekonomický růst, který se nyní promítá i do nárůstu mezd a důvěry spotřebitelů,“ shrnul analytik Komerční banky Marek Dřímal. Oživení podporované domácí poptávkou podle něj poskytuje slibné vyhlídky do budoucna. „Z hlediska důvěry domácností jsme blízko historických maxim. Přispívá k tomu nízká inflace a lepšící se vyhlídky ekonomiky,“ dodal hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Za celý letošní rok očekávají analytici ING Bank růst maloobchodních tržeb (bez motoristického segmentu) o necelých šest procent, což je ve srovnání s rokem 2014 dvojnásobná hodnota.