Nováček mezi bankami v Česku: Bank of China otevírá první pobočku

Bank of China otevírá první pobočku v Česku (zdroj: ČT24)

Čtvrtá největší čínská banka vlastněná státem – Bank of China (BoC) – vstupuje na český trh. U příležitosti otevření pobočky se ve Španělském sále Pražského hradu uskutečnilo setkání, kterého se zúčastnilo vedení čínské banky i prezident Miloš Zeman. Ten už dříve otevření banky podpořil, protože to podle něj přiláká do země čínské investory.

Bank of China funguje oficiálně od roku 1912, tedy od dob císařství. Už v těchto začátcích byla přitom budována s jasným cílem – měla pomáhat zahraničnímu obchodu a expanzi Číny. „Z hlediska tržní kapitalizace se odhaduje, že se v žebříčku všech bank pohybuje přibližně na osmém místě,“ dodává rektor Bankovního institutu František Pavelka.

Jedna z největších čínských bank už ve střední a východní Evropě nějaký čas působí, a to prostřednictvím svých poboček v Maďarsku.

„V Budapešti začala před delší dobou s jednou pobočkou a nedávno otevřela druhou pobočku. A má tam i poměrně ambiciózní představy – například by chtěli financovat obnovení takzvané hedvábné cesty,“ uvedl Pavelka.

Loni v říjnu se prezident Miloš Zeman vyjádřil v Číně, že doufá v založení pobočky Bank of China v Česku, která přispěje k růstu investic a obchodu obou zemí. Dnes jsme dohody dostáli a přání realizovali.
Tchien Kuo-li
předseda představenstva Bank of China

„Děkuji, že jste dodrželi slovo, o čemž jsem nepochyboval,“ řekl ve svém vystoupení Zeman. Vyjádřil přesvědčení, že tento krok podpoří obchodní spolupráci obou zemí. Připomněl spolupráci například v leteckém průmyslu či biotechnologiích. „Investičních příležitostí je mnoho, jen je najít,“ podotkl.

Mimo nebudou ani malé podniky

V Česku začne banka působit od konce letošního roku a sídlit bude v pražském Florentinu. Zpočátku bude zaměstnávat 15 až 20 lidí, uvedl šéf přípravného výboru banky Wen-po Chou, který také dodal, že se banka bude v tuzemsku soustředit nejen na financování velkých firem, ale i na malé a střední podniky. Banka bude těmto firmám poskytovat přeshraniční služby včetně obchodních doporučení, finanční podpory, prevence rizik nebo poradenství.

BoC je bankou s největší mezinárodní působností v Číně. Podle svého webu působí kromě pevninské Číny, Hongkongu a Macaa v dalších 38 zemích. V žebříčku dvou tisíc největších a nejmocnějších firem světa Forbes Global 2000 patří BoC čtvrté místo. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku stoupl čistý zisk banky o pět procent na 38,5 miliardy jüanů (155,2 miliardy korun).

Čínské akcie jako na houpačce

Čínské akciové trhy na začátku nového týdne zamířily opět dolů, většinu ztrát později smazaly a jeden ze dvou hlavních indexů dokonce skončil v zisku. Minulý týden šanghajská burza zažila prudké ztráty vyvolané obavami ze zpomalování čínské ekonomiky. Akcie nakonec v závěru týdne zpevnily o deset procent. Za celý měsíc ale oba hlavní indexy odepsaly zhruba 12 procent, a zaznamenaly tak třetí měsíční ztrátu v řadě.

Toto poměrně bouřlivé dění na akciových trzích ale nebude mít na otevření bankovní pobočky v Česku žádný zásadní vliv. „Jde o dlouhodobou strategii, kdy se obecně Čína snaží vytvářet předpolí tak, aby se uchytila v zemích východní a střední Evropy, kde vidí poměrně velký ekonomický potenciál, a to zejména ve velkých infrastrukturních záměrech,“ dodává Pavelka.

  • O vstup na český trh má zájem také jedna z největších čínských bank China Construction Bank (CCB).
  • CCB vznikla v roce 1954.
  • V Číně patří mezi takzvanou velkou čtyřku největších bank.
  • Na konci prvního pololetí 2013 její tržní kapitalizace dosáhla 176,7 miliardy amerických dolarů, což ji řadilo mezi pět největších bank na světě.

Přestože bude ještě nějaký čas trvat, než se banka na českém trhu etabluje a vytvoří si klientskou základnu, už teď je z dostupných informací zřejmé, že bude v rámci svých služeb nabízet i takové produkty, od kterých jiné banky v Česku už upustily – například leasing letadel.

Hrad má zájem o čínský byznys

O otevření pobočky Bank of China v tuzemsku informoval Hrad už loni na podzim, při Zemanově návštěvě Číny. Český prezident tehdy řekl, že to považuje za úspěch, protože čínští investoři podle něj samozřejmě potřebují určité finanční krytí od své domácí banky. V úterý pak Zeman odlétá do Číny, kde se zúčastní oslav 70. výročí konce druhé světové války v Tichomoří, s čínskými partnery bude ale jednat i o ekonomické spolupráci.

To, že bude sám prezident Zeman u slavnostního otevření pobočky Bank of China, není podle Pavelky v regionu střední a východní Evropy ničím neobvyklým. Také maďarský premiér Viktor Orbán byl přítomen u otevření druhé budapešťské pobočky a dokonce se i osobně angažoval v některých velkých operacích. Na západě to ale příliš obvyklé není, protože, jak dodává Pavelka, zde mají obchodní vztahy s Čínou už nějaký čas vybudované.

Exporty nám nejvíce narůstaly v době, kdy jsme měli nejhorší vztahy za Schwarzenberga a za Nečase. Jako by to nemělo logiku. Na druhou stranu bychom neměli politické vztahy příliš zkomplikovat, protože jsou zde těžko změřitelné věci – nevíme, jaké projekty jsme mohli mít, kdybychom měli lepší diplomacii.
Rudolf Fürst
sinolog, Ústav mezinárodních vztahů

Při své cestě do Číny očekává prezident Zeman uzavření dalších významných obchodních dohod, uvedl na své tiskové konferenci. Žádné další podrobnosti neuvedl.

Dodal pouze, že Česko například získalo v Číně potvrzení o způsobilosti pro malá a střední letadla a letecké motory. „Jsem velmi rád, že se podařilo prosadit certifikaci českých malých a středních letadel a leteckých motorů na čínském území, protože to zakládá možnost expanze našeho leteckého průmyslu na čínské teritorium,“ dodal Zeman. 

Ekonomové: Jde spíš o symbolický význam

Analytici důsledky přítomnosti Bank of China na českém trhu nepřeceňují, nicméně podle nich vzájemnému obchodu pomoci může.

„Lokální banky již dnes mohu nabídnout případným čínským investorům velmi levné financování, Bank of China může být případně ještě vstřícnější. Přínos její přítomnosti na českém trhu může být pozitivní. Česká republika by měla vytvářet podmínky, aby byla atraktivní pro jakékoli investice ze zahraničí,“ uvedl analytik společnosti Deloitte David Marek.

Pro český export do Číny to nebude mít až tak zásadní viditelný význam... Pokud českým podnikům nějak pomůže, tak spíše prostřednictvím toho, že se stanou přímou nebo nepřímou součástí projektů čínských investorů – například jako subdodavatelé.
Marek Hatlapatka
investiční stratég společnosti Cyrrus

Přítomnost banky v Česku není ničím výjimečným, jde o součást její dlouhodobé expanze do zahraničí, uvedl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Symbolický význam však podle něj otevření pobočky mít může. Signalizuje, že došlo k zásadnější změně v česko-čínských ekonomických vztazích.

„Ty byly ještě donedávna ovlivněny étosem někdejšího prezidenta Václava Havla, dalajlamova osobního přítele a podporovatele. Současná, ale i předchozí vlády, volí ve vztahu k Číně mnohem pragmatičtější a vstřícnější postoj,“ poznamenal.

Vydáno pod