Wall Street povzbudila investory. Čínské akcie konečně rostou

Po pěti dnech přišel na šanghajské burze konečně obrat a čínské akcie opět oživují. Chuť k nákupům obnovil u investorů nárůst amerických akcií na Wall Street a snaha o výhodné nákupy. Od minulého čtvrtka až do středy čínské akciové indexy ztratily zhruba 20 procent a podle obchodníků zůstávají náchylné k dalším poklesům.

Ukazatel Shanghai Composite Index zahájil růstem o tři procenta a zakončil vzestupem o 5,4 procenta. Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, posílil o šest procent. Čínské akcie tak po pěti dnech těžkých ztrát zaznamenaly nejvýraznější růst za téměř dva měsíce.

Burzy nejlidnatější země světa podpořilo středeční oživení amerických indexů o zhruba čtyři procenta. Náladu na Wall Street totiž povzbudila vyjádření jednoho z předních činitelů americké centrální banky (Fed), který uvedl, že zvýšení úrokových sazeb se možná odloží.

„Ode dneška už nejsem pesimista,“ prohlásil analytik makléřské firmy Haitong Secirigtis Ťiang Čchao. Předpovídá, že čínská centrální banka naváže na snížení úrokových sazeb dalšími podobnými kroky a přitáhne tak investory opět k akciím. „Zdejší investoři mají zase chuť obchodovat, protože trhy oživují. Ptají se, jestli už je dobrý čas nakupovat a já jsem je v tom povzbudil, očekávám další růst,“ zmínil výkonný ředitel GEO Securities Francis Lun.

Zprávy ve 12: Nejvýraznější růst čínských akcií od konce června (zdroj: ČT24)

Investoři na čínském trhu ale zůstávají opatrní, uvedla agentura Reuters. Především sledují, zda Peking dokáže zastavit útlum druhé největší ekonomiky světa. Hovoří io tom, že je trh ještě slabý a že čínské akcie ztratily víc, než kolik teď získaly.

Nicmíně dařilo se i na dalších asijských trzích. Index tokijské burzy Nikkei 225 vzrostl o 1,1 procenta, jihokorejská burza v Soulu si připsala 0,7 procenta a hongkongský index Hang Seng posílil o 3,4 procenta. Rostly i burzy v Sydney, na Tchaj-wanu, v Singapuru, Thajsku a Indonésii. Díky oživení globálních akciových trhů rostou také světové ceny ropy, na předešlý závěr získávají asi čtyři procenta.

Šanghajský kompozitní index
Zdroj: bloomberg.com

Čínské akcie od konce minulého týdne padaly v reakci na nepříznivé údaje z tamní ekonomiky. V pondělí výprodej zesílil, neboť investory zklamalo, že Peking o víkendu neoznámil žádná nová opatření na podporu trhu, a s novou podporou nepřišla vláda ani po pondělních ztrátách.

Pád pokračoval i v úterý, po skončení obchodování ale čínská centrální banka snížila základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu a zmírnila rovněž požadavky na minimální rezervy komerčních bank. Středeční obchodování začalo pozitivně – čínské indexy totiž zpočátku smazaly část svých ztrát. Poté ale akcie opět mírně oslabily.

Evropa se po čtyřech dnech vrátila do normálu

Také evropské akcie během čtvrtka výrazně posílily, a podařilo se jim tak smazat veškeré ztráty, které tento týden utrpěly v důsledku obav ze zpomalování růstu čínské ekonomiky. Panevropský index FTSEurofirst 300 uzavřel růstem o 3,5 procenta, zatímco ve středu o 1,9 procenta přišel. Od začátku srpna ale nadále ztrácí kolem deseti procent a hrozí mu nejprudší měsíční pokles za čtyři roky.

"Za oživením (evropského) trhu stojí vzestup na Wall Street a stabilizace v Asii. Mé krátkodobé indikátory signalizují, že jsme tento týden dosáhli dna," řekl analytik Ion-Marc Valahu z investiční společnosti Clairinvest.