Češi stále více pracují i na dovolené

Češi stále více pracují i na dovolené (zdroj: ČT24)

Praha - Dvě třetiny Čechů si s sebou na dovolenou berou tablet, notebook či zařízení kombinující oboje. Počítač však nevyužívají jen k relaxaci, ale pracují na něm: týká se to téměř dvou třetin mužů, z toho třetiny intenzivně. U žen je sice podíl nižší, přesto na dovolené pracuje nadpoloviční počet z nich.  Vyplývá to z průzkumu společnosti Intel mezi 1200 uživateli mobilních PC v ČR a na Slovensku.

„Z průzkumu vyplývá, že dny, kdy se lidé na dovolené zcela odstřihli od každodenní rutiny, jsou definitivně pryč. Stále více z nich touží sdílet své zážitky a zkušenosti v reálném čase a využívat technologie pro svoji zábavu a komunikaci. Samotné chytré mobilní telefony již řadě lidí na dovolené nestačí," uvedl manažer maloobchodního prodeje Intelu Martin Vařbuchta.

Z hlediska reálné mobility nejlépe vycházejí tablety, které si s sebou na cesty berou čtyři z pěti jejich majitelů. Obdobně je to u zařízení dva v jednom, které neopomene 69 procent majitelů. Jako nejméně mobilní z průzkumu vycházejí notebooky, které cestují přibližně s každým druhým majitelem.

Psychologové ale varují, že počítač by měl na dovolené sloužit jen k poučení či zábavě, nikoli k práci.

Aby si člověk odpočinul a vyčistil hlavu, musí odpočívat nerušeně alespoň dva týdny. I pouhé kontrolování mailů neumožní řádně zrelaxovat, pracovní programy a aplikace je proto lepší na dovolené vůbec neotevírat.
Markéta Hlaváčová
psycholožka

Nejčastější činností s počítačem na dovolené je udržování kontaktu s rodinou a přáteli doma přes e-mail či sociální sítě, kterou praktikuje 86 procent dotázaných. Následuje sledování oblíbených webů se 77 procenty, zprostředkování zábavy pro členy rodiny či přátele na cestě (73 procent) a sledování filmů a multimédií (69 procent). Nadpoloviční počet cestovatelů s počítačem fotí a natáčí videa a hraje na něm hry.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Pokud už vyrazíme na dovolenou bez počítačového zařízení, polovině lidí se po něm stýská. Největší stesk podle výsledků průzkumu možná poněkud překvapivě pociťují respondenti z nejstarší věkové skupiny padesátníků,“ dodal Vařbuchta.

Na dovolené pracuje polovina manažerů

Další průzkum, tentokrát od poradenské sítě BDO, ukázal, že během dovolené se věnuje pracovním věcem polovina českých manažerů a vedoucích pracovníků – z toho ale pouze pětina z vlastní vůle. Ostatní jsou nuceni nadřízenými, klienty nebo okolnostmi. Vůbec nejčastějším problémem je však nezastupitelnost, která nutí o dovolené pracovat většinu z nich. Nejhorší jsou ve schopnosti nepracovat na dovolené ženy a mladí manažeři.

Mladí manažeři jsou plní sil a často necítí potřebu odpočinku, dokud u nich nedojde k vyhoření či se neobjeví jiné zdravotní potíže. Zkušenější naopak vědí, že na vytrvalostní trati, jakou pracovní dráha je, zkrátka nelze bez přestání jen sprintovat.
Petr Kymlička
poradenská síť BDO

Neschopnost odpočinout si od náročného pracovního procesu přitom vede velmi často k
pracovnímu vyhoření, obzvlášť v případě manažerských profesí. Desetina manažerů pracuje o dovolené takřka vždy, dalších 17 procent se práci věnuje jen s částečným omezením. Téměř čtvrtina pak v závislosti na aktuální potřebě někdy pracuje a někdy ne. Naopak nikdy o dovolené nepracuje jen pětina manažerů, 30 procent pak pojímá dovolenou částečně pracovně pouze velmi výjimečně.