Pošta zavede platbu kartou. Ale ne všude a jenom na zkoušku

Praha – Na podzim letošního roku si pošta naplánovala spuštění pilotního projektu, v jehož rámci bude možné na největších pobočkách zaplatit platební kartou jakékoliv banky. Doteď našli klienti na poště pouze speciální terminál pro karty Poštovní spořitelny.

Pošta se o zavedení akceptace všech karet VISA a MasterCard snaží několik let. Dosud ale podle svých slov narážela na výši transakčního poplatku. Ten se standardně vypočítává z takzvané svěřené hodnoty, tedy například z celkové sumy poukazované poštovní poukázkou, která je ve většině případů mnohonásobně vyšší než hodnota služby. Nyní má poště pomoci regulace poplatků ze strany EU.

„V tomto týdnu tak byla podepsána smlouva s ČSOB. Pokud se bavíme o sumě, tak se to týká desítek milionů korun s tím, že smlouva je uzavřena do roku 2017, s opcí do roku 2018,“ informuje mluvčí České pošty Matyáš Vitík o nejnovějším vývoji. K terminálům pro karty Poštovní spořitelny tak přibydou další, tentokrát bezkontaktní.

Cílem je rozšířit možnost placení kartou na všechny pobočky, a to i na franšízy Pošta Partner. Je ale důležité dodat, že jde pouze o pilotní projekt. Na plošné zavedení si klienti pošty ještě nějaký čas počkají. „Co se týče doručovatelů balíků a podobně, tak to je jiná záležitost, to spolu technicky nesouvisí. V současné době to taky řešíme, ale teď se bavíme skutečně jen o akceptaci karet na pobočkách,“ dodává Vitík.

Česká pošta ale přistupuje k tomuto pro ní revolučnímu kroku ve chvíli, kdy ostatní velcí přepravci využívají platební terminály už roky.

O bezkontaktní platby přitom stojí klienti poštovních služeb už doslova staletí. Klíčová pro ně totiž byla a je bezpečnost. Kurýři v 18. století u sebe proto běžně nosili zbraň, protože často převáželi velké obnosy peněz. Nicméně o boomu placení bez bankovek můžeme mluvit až o století později, kdy se objevily vkladní knížky nebo poštovní poukázky neboli složenky, což byly takové předchůdkyně dnešních bezkontaktních terminálů.

Vydáno pod