Banky v Řecku se tento týden zřejmě neotevřou, navzdory slibům

Atény - Řecký vládní činitel Jorgos Katrugalos připustil, že je nepravděpodobné, že by se řecké banky otevřely tento týden, a to navzdory předchozím vládním slibům. Řecký premiér Alexis Tsipras by tak mohl přijít o podporu opozice v otázce vyjednávání nové dohody s věřiteli.

Náměstek ministra pro reformu státní správy Jorgos Katrugalos v řeckém rozhlase upozornil, že je pro otevření bank nutné přijmout příslušná administrativní rozhodnutí, což se zatím nestalo. „Asi to tento týden nebude technicky možné,“ řekl. Výběr hotovosti z bankomatů je v Řecku v současné době omezen na 60 eur denně, důchodci musí vystačit se 120 eury na týden.

O uzavření bank rozhodla řecká vláda v souvislosti s masívním výběrem vkladů ze strany obyvatel a odmítnutím Evropské centrální banky navýšit objem nouzového programu. Původně měly banky zůstat zavřené od 29. června do 6. července, opatření bylo následně prodlouženo do středy 8. července. Kabinet Alexise Tsiprase poté uvedl, že banky se znovu otevřou, jakmile se zemi podaří uzavřít dohodu s mezinárodními věřiteli.  

Uzavřené banky by pro řeckou vládu mohly znamenat i vnitropolitický problém. Opoziční strany totiž vyslovily premiéru Tsiprasovi podporu v jednáních s věřiteli o novém programu, ovšem pouze za podmínky, že splní sliby, které dal voličům před nedělním referendem. Mezi ně patří uzavření dohody s evropskými partnery do 48 hodin od referenda a následné otevření bank. 

ECB zpřísnila podmínky financování řeckých bank

Evropská centrální banka (ECB) vydala prohlášení, že úkolem programu nouzového financování bank ELA (Emergency Liquidity Assistance) je podpora solventních institucí, které čelí dočasným problémům s likviditou. ECB proto nemůže poskytnout další finance řeckým bankám za mimořádně štědrých podmínek nebo při nedostatečném krytí. „Poskytování ELA za příliš velkorysých podmínek by mohlo zvýšit riziko morálního hazardu na straně finančních institucí nebo odpovědných úřadů,“ píše se v dokumentu.

Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem
Zdroj: Boris Roessler/ČTK/DPA

Zpráva přichází den poté, co ECB rozhodla ponechat strop úvěrů z ELA pro řecké banky beze změny na zhruba 89 miliardách eur. Zároveň však zpřísnila podmínky pro záruky požadované od řeckých bank za úvěry z ELA. Řeckému finančnímu systému akutně chybí hotovost a experti se shodují, že bez dalších peněz z Frankfurtu nad Mohanem se zhroutí.

Podle odhadů by řeckým bankám měly peníze vystačit do konce týdne. „Solventnost řeckých bank souvisí s tím, jak budou oceněny řecké vládní dluhopisy. To do velké míry závisí na rozhodnutí regulátora, tedy Evropské centrální banky - jak posoudí kvalitu dluhopisů,“ říká Jan Bureš, hlavní ekonom bankovní společnosti ERA.

„Domnívám se, že Evropská centrální banka nebude chtít tlačit na pilu a v následujících dnech bych čekal, že spíše ještě řecký bankovní sektor podrží,“ odhaduje Bureš. „Klíčem k úspěchu je dohoda s věřiteli. Pokud nebude ta, tak bude ECB nucena program ELA ještě osekat. Už v tuto chvíli je na pováženou, že ho nechává přístupný ve stávajícím objemu,“ soudí ekonom.

Ekonom Bureš: ECB nebude tlačit na pilu (zdroj: ČT24)