Nebezpečná hračka může způsobit neplodnost

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje před nebezpečnými hračkami. Jde o pěnové vodní pistole, které obsahují mnohonásobně větší množství ftalátů, než povolují normy. Látky se přitom mohou dostat do těla dítěte a způsobit následné zdravotní problémy, například neplodnost.

Pěnová pistole Deex NEWSUN je ve tvaru válce v několika barevných provedeních (například červená, modrá, žlutá) se žlutým plastovým výsuvným pístem. Rozměry jsou přibližně 27x5 cm. Na konci pěnového válce jsou připevněna různá zvířátka z měkčeného plastu (například zelená želva, modrá ryba, oranžový krab).

  • „Při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány,“ stojí ve zprávě hlavního hygienika Vladimíra Valenty s tím, že zvýšené množství ftalátů může způsobit neplodnost.

K pistoli je připevněn kartonový štítek, na jehož přední straně se nachází nápis Deex®, značka shody CE, recyklační symbol, piktogram Zeleného bodu a anglické upozornění na nebezpečí udušení kvůli obsahu malých částí a z toho vyplývající nevhodnost výrobku pro děti do 3 let (vyjádřeno také piktogramem).

Na zadní straně štítku se nachází nápis NEWSUN® a www.deesxchina.cz. Na zadní stranu kartonu je nalepená bílá etiketa s českým a slovenským názvem výrobku, kódem výrobku, EAN – čárovým – kódem, českým a slovenským varováním před obsahem malých částic a s tím související nevhodností výrobku pro děti do 3 let (vyjádřeno také piktogramem), uvedením dovozce, země původu a značky shody CE.

  • Výrobce/ Země původu: www.deexchina.com/ Čína
  • Dovozce: IMPAP s.r.o., Máchova 10, 120 00 Praha 2, IČ: 63990113
  • Distributor: nedoložen
  • Prodejce: Radomír Šoun, Ústí 81, 507 91 Stará Paka, IČ: 40124002 (prodejna: POTRAVINY, 468 49 Kořenov 612)