Rezort financí na vlně optimismu: Porosteme víc, než jsme čekali

Praha – Ministerstvo financí výrazně zlepšilo odhad vývoje české ekonomiky. Nově očekává pro letošek růst 3,9 procenta, v dubnu přitom předpokládalo jen 2,7 procenta. Důvodem zlepšení je hlavně překvapivý růst ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku o čtyři procenta. Pro příští rok ministerstvo nechalo odhad růstu HDP na 2,5 procentech.

„Očekáváme, že v průběhu roku 2015 bude ekonomika stimulována několika jednorázovými faktory. Jde především o významně nižší ceny ropy. Jako další pozitivní faktor působí čerpání prostředků z fondů EU. V roce 2016 by měly uvedené jednorázové faktory odeznít a ekonomický růst by měl odrážet normální podmínky a možnosti české ekonomiky,“ uvedlo ministerstvo.

  • "Prognóza ministerstva financí se mi zdá trochu optimistická, my jsme s našimi odhady o něco níže. Hlavním důvodem razantního nárůstu je hodně silné první čtvrtletí, takže letošní růst bude někde kolem tří nebo přes tři procenta, " říká hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko.

Příznivý vývoj je ovlivněn jednorázovými faktory. Těmi byly například nedokončené investiční projekty, které jsou do doby jejich dokončení uváděny jako přírůstek zásob. Vedle toho šlo ale i o omezení doby prodeje tabákových výrobků se starým kolkem do konce února 2015. Prodejci tak museli doplnit zásoby tabákových výrobků z nové výroby roku 2015 s novým kolkem. Tím se zvýšil v prvním čtvrtletí výnos daně z tabákových výrobků. 

„Můžeme čekat, že ve druhém kvartálu se růst ekonomiky částečně sníží tím, že část růstu se přesune ze druhého čtvrtletí do prvního. Ale na faktu, že česká ekonomika je na tom dobře, se nic nezmění,“ dodává Petr Gapko.

Na růstu se vezou i české podniky

Rostoucí ekonomika i poptávka pomáhá také podnikům – mohou výrazněji investovat do výroby i vývoje a lépe se prosadí na jiných trzích. „S tím rychlým růstem ekonomiky pozorujeme i lepší hospodaření na firemní úrovni. Řada podniků hlásí lepší výsledky po velmi hubených, řekněme, kritických letech,“ dodává hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Vývoj českého HDP
Zdroj: ČT24

Největší část českého HDP netvoří průmysl, ale domácnosti. A i zde jsou ekonomové optimističtí, protože současná spotřebitelská nálada se pohybuje blízko historických maxim. „Lidé se už nebojí tolik o to, že například přijdou o zaměstnání nebo že se zhorší jejich finanční situace, a nebojí se utrácet,“ vysvětluje Gapko.

Podle financí poroste i inflace

Ministerstvo zvýšilo i odhad vývoje průměrné inflace v letošním roce na 0,5 procenta z dubnových 0,3 procenta. Pro rok 2016 nadále počítá s průměrnou inflací 1,5 procenta. Míra nezaměstnanosti by měla i podle nové prognózy letos činit 5,7 procenta a příští rok 5,5 procenta.

Resort financí očekává mírný pokles deficitu veřejných financí na 1,9 procenta HDP z loňských dvou procent. „Na příjmové straně by mělo dojít k opětovnému skokovému navýšení výnosu daně z tabákových výrobků a také inkaso DPH by se i přes zavedení druhé snížené sazby na vybrané skupiny komodit mělo vyvíjet příznivě. O více než tři procenta by mělo vzrůst inkaso přímých daní, které bude podobně jako v roce 2014 taženo především výnosem daně z příjmů právnických osob,“ uvádí se v prognóze.

Odhady ministerstva financí (v závorce uvedeny odhady z předchozí dubnové predikce):

                                            odhad 2015            odhad 2016

  • HDP                                3,9 % (2,7 %)        2,5 % (2,5 %)
  • Průměrná míra inflace     0,5 % (0,3 %)        1,5 % (1,5 %)
  • Nezaměstnanost (VŠPS)  5,7 % (5,7 %)        5,5 % (5,5 %)

Zdroj: Ministerstvo financí

Ekonom Gapko také předpokládá, že s tím, jak poroste ekonomika, budou se zvyšovat i platy. Už v prvním čtvrtletí bylo vidět, že růst platů v ekonomice byl vyšší než v minulých letech. „Firmy v současné době nabraly zaměstnance a trh práce jakoby tím trochu vysychal. Proto se určitě objeví i tlak na růst mezd,“ analyzuje Gapko.

  • Česká národní banka zveřejní novou předpověď příští týden. V té aktuální z května počítá s letošním růstem ekonomiky o 2,6 procenta a pro příští rok o 3,2 procenta.

Díky rychlému růstu ekonomiky v prvním čtvrtletí již řada institucí v poslední době odhady vylepšila. Například podle České spořitelny by letos hrubý domácí produkt měl stoupnout až o 3,7 procenta. HSBC Banka v nedávném odhadu počítá letos s růstem HDP o 3,4 procenta a UniCredit Bank v červnové prognóze předpověděla letošní růst na 3,8 procenta.

A optimističtí jsou ohledně dalšího ekonomického vývoje i samotní Češi, ukázal průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Množství lidí, kteří předpokládají zlepšení v hospodářství, letos v červnu poprvé od ledna 2006 převýšil podíl Čechů, kteří očekávají zhoršení. Zlepšení čekalo letos v červnu 28 procent, ještě v lednu to bylo o sedm procentních bodů méně. Horší vývoj teď očekává pouze 17 procent lidí. Skoro polovina lidí ale stále čeká, že ekonomický vývoj se letos nezmění.

„Celkově jsou aktuální očekávání vývoje ekonomické situace nejlepší od roku 2006, přičemž velmi výrazný je rozdíl hlavně oproti období od roku 2009 do počátku roku 2014,“ uvedli autoři průzkumu.