Pád akcií v Číně: na oživení banka vrhne na trh osm miliard dolarů

Čínská centrální banka dá na oživení finančních trhů přes osm miliard dolarů, uvedla agentura Reuters. Jde o reakci na velký pokles čínských akcií. Například hlavní index čínské akciové burzy včera odepsal skoro 8 a půl procenta - šlo o největší denní propad na tamní burze od února 2007. A je možné, že propad bude pokračovat, napsal Bloomberg. Čínský regulátor rovněž oznámil, že přijme opatření ke zmírnění systémového rizika a že se také zaměří na odhalení případné manipulace s cenami.

Oživení z posledních dnů, za kterým stál především zásah vlády, se vytratilo kvůli vybírání zisků a rovněž kvůli obavám o zdraví tamní ekonomiky a další vývoj měnové politiky. Index CSI 300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, klesl v pondělí o 8,55 procenta na 3819,09 bodu. To byla nejvýraznější ztráta od února 2007. „Nedávné oživení bylo rychlé a silné, takže je zde potřeba technické korekce,“ řekl analytik makléřské společnosti Kaiiyuan Securities Jang Cha. Spouštěčem podle něj byl stagnující americký trh uprostřed očekávání, že americká centrální banka (Fed) ve čtvrtém čtvrtletí přistoupí ke zvýšení hlavní úrokové sazby. To vyvolalo obavy, že Čína upustí od dalšího uvolňování měnové politiky. Vliv má ale podle něj více faktorů, mimo jiné i růst cen vepřového masa v Číně.

Přední čínský regulátor trhů s cennými papíry později oznámil, že bude pokračovat v nákupu akcií ve snaze akciový trh stabilizovat. Regulátor také uvedl, že přijme opatření ke zmírnění systémového rizika a že se také zaměří na odhalení případné manipulace s cenami. Náladu investorů pokazila i zpráva, podle které zisky čínských průmyslových firem meziročně klesly o 0,3 procenta. V květnu naopak ještě vykázaly růst, a to o 0,6 procenta. To posiluje obavy o další vývoj ekonomiky, které se stále nedaří nabrat dech, zvláště poté, co páteční statistika ukázala, že zpracovatelský sektor Číny v červenci klesl nejvíce za posledních 15 měsíců.

Čínské akcie tak ukončily úterní kolísavou seanci mírným poklesem. Index CSI 300 tento den klesl o 0,2 procenta na 3811,09 bodu po pondělním propadu o 8,6 procenta. „Místo aby se předháněli v nákupu akcií, investoři likvidovali své pozice a drželi se stranou, když viděli, že není moc prostoru pro růst,“ komentoval dnešní obchodování analytik Ample Finance Alex Wong.

Čínské akcie budou zřejmě dále klesat
Zdroj: Bloomberg

Navíc, jak píše Bloomberg, čínské akcie zřejmě v následujících třech týdnech klesnou o dalších 14 procent. Podle analytika Toma DeMarka, který předpověděl dřívější propad Šanghajského indexu (Shanghai Composite Index) už v roce 2013, na to ukazuje obchodní model, který napodobuje situaci v USA v roce 1929.

Čínské akcie výrazně klesají už od poloviny června. Vláda proto přijala řadu opatření, mimo jiné zakázala prodej akcií všem akcionářům s více než pětiprocentním podílem. Velká část firem registrovaných na čínských burzách navíc reagovala na propad svých akcií pozastavením obchodů s nimi. Na akciových trzích v Číně po těchto opatřeních zavládl v posledních třech týdnech relativní klid. Narušil jej až nynější propad, který stáhl dolů také akcie v USA a v Evropě. Pokles čínských akcií a související obavy ohledně vyhlídek čínské ekonomiky zasáhly i ceny ropy a některých dalších komodit na světových trzích.

  • „Z té poslední akciové bubliny v Číně si lze vzít ponaučení, že když se pokazí nálada, intervence na podporu cen mají pouze krátkodobý efekt,“ uvedli experti společnosti Capital Economics v analytickém materiálu, v němž reagovali na nejnovější pokles cen.
Vydáno pod