Přebytek rozpočtu se zvýšil, hlavně díky evropským dotacím

Fyrbach: Ekonomika poroste víc, než jsme čekali na začátku roku (zdroj: ČT24)

Přebytek státního rozpočtu ke konci července stoupl na 25,7 miliardy korun z červnových 22,6 miliardy korun. Loni v červenci byl rozpočet v přebytku 4,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Podle úřadu se jedná o nejlepší výsledek hospodaření ke konci července od vzniku České republiky. Pomohlo k němu hlavně lepší čerpání evropských dotací.

Výsledek hospodaření státu ovlivnily především příjmy rozpočtu. Stát totiž získal z Evropské unie o 49,3 miliardy korun více než před rokem. „Česká republika měla dlouhodobě zadrženy platby v rámci operačního programu pro průmysl. V letošním prvním pololetí jsme dokázali získat zhruba 1,5 miliardy euro. Částka se promítla do rozpočtu,“ uvedl náměstek ministra financí Jan Gregor. Podle Jana Skopečka (ODS) to ukazuje, že „přebytek nevzniká dobrým hospodařením u nás doma v českém státním rozpočtu.“ Lepší čerpání dotací ale jako takové podle něj není špatné. Z Unie zatím přišlo 133 miliard, zhruba o 50 miliard víc než v roce 2014.

Dotace z EU - roky 2014 a 2015
Zdroj: ČT24

Českému rozpočtu pak pomáhají o více než dvanáct miliard korun vyšší příjmy z pojistného na sociální zabezpečení a o více než pět miliard korun vyšší příjmy z daní z příjmů právnických osob. Na dani z přidané hodnoty naopak stát vybírá meziročně stále méně. Ke konci července rozpočet získal 135,3 miliardy korun, což představuje pokles o 2,4 miliardy. „Daně, zejména DPH, se zdaleka nedaří vybírat tak, jak by odpovídalo ekonomickému vývoji,“ řekl Miroslav Kalousek (TOP 09). Důvodem je podle ministerstva stále přetrvávající vliv vysoké srovnávací základny způsobené zadržením části nadměrných odpočtů u DPH v první polovině roku 2014. Postupně se prý ale výběr začíná zlepšovat.

  • celkové příjmy meziročně stouply o 61,2 miliardy na 731,5 miliardy korun (z toho daňové příjmy stouply o 15,2 miliardy na 567,7 miliardy korun)
  • celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o 40 miliard na 705,8 miliardy korun

Příčin nicméně může být víc. „Hlavním důvodem byla změna sazeb DPH a zavedení nové sazby daně pro některé skupiny výrobků,“ míní analytik GE Money Bank Filip Fyrbach. „Když se podíváme na poslední měsíce, červen a červenec, tak vidíme, že výběr DPH se postupně zlepšuje. I zde lze pozorovat ekonomické oživení,“ podotkl Fyrbach. Resort financí věří, že do konce roku se podaří vytáhnout inkaso DPH na úroveň plánovanou ve státním rozpočtu.

Máme ještě pět měsíců před sebou, myslím si, že deficit bude naplněn, možná bude číslo lepší než plánovaných sto miliard korun.
Václav Votava
Předseda sněmovního rozpočtového výboru

„Červencová čísla, podobně jako ta červnová, 'berou vítr z plachet' těm kritikům ministerstva financí, kteří upozorňovali na zhoršování výběru daní. Zdá se, že meziročně horší výsledky byly v prvních měsících roku opravdu způsobeny několika přechodnými vlivy, které postupně utichají,“ zhodnotil hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. Zatím je však podle něj předčasné konstatovat jakékoli zřetelnější zlepšování výběru daní jako takového.

Výběr DPH - roky 2014 a 2015
Zdroj: ČT24

Ve druhé polovině roku by se mělo hospodaření státního rozpočtu podle analytika Komerční banky Marka Dřímala přehoupnout do deficitu. „Jeho konečná výše bude záviset především na tom, jakým tempem bude stát vyplácet dotace z evropských fondů. Na základě posledních údajů se zdá, alespoň prozatím, že by nakonec schodek mohl být nižší než plánovaných sto miliard korun,“ odhadl Dřímal.

Porovnání výsledků státního rozpočtu - roky 2010 až 2015
Zdroj: ČT24