Dovolená v Řecku? Vezměte si radši hotovost, radí cestovky

Praha – Novinové titulky zaplňují informace o tom, že se Řekové nedokáží shodnou se svými věřiteli na reformách a země se tak stále více přibližuje bankrotu. Řada lidí tyto zprávy sleduje o to víc, protože si právě do Řecka naplánovala svou dovolenou. Cestovní kanceláře je ale uklidňují, že by jim případný krach ekonomiky prázdniny zkazit neměl. Pro jistotu by si ale měli vzít místo platebních karet hotovost.

Do Řecka se vydá na dovolenou na 300 tisíc Čechů (zdroj: ČT24)

Jenom letos by se mělo podle údajů Asociace cestovních kanceláří vydat do Řecka přibližně 300 tisíc českých turistů. A právě jim musejí cestovky v posledních dnech odpovídat na stovky dotazů. Co je zajímá nejčastěji?

Hotovost, nebo karta?

„Je určitě dobré být připraven na tu situaci, která už se jednou stala v minulosti, že prostě banky zavřou a že bankomaty nebudou fungovat. Proto doporučujeme lidem, aby si s sebou vzali hotovost,“ uvedl Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří. Podle posledních informací by se turisté neměli spoléhat ani na platby kartou. Už teď je totiž někteří prodejci odmítají.

Počet prodaných zájezdů do Řecka

  • 2009 393 tisíc
  • 2010 367 tisíc
  • 2011 313 tisíc
  • 2012 318 tisíc
  • 2013 339 tisíc
  • 2014 314 tisíc

Zdroj: Asociace cestovních kanceláří ČR

Euro, nebo dolar?

„Doporučujeme, aby to byla spíše eura, protože tato země je členem eurozóny. Samozřejmě by tam ale neměl být problém i s výměnou amerického dolaru,“ říká Jan Osúch, mluvčí CK Fisher.

Jsou hotelové rezorty dobře chráněné?

Turisté se v souvislosti s dovolenou v Řecku neobávají pouze ekonomické krize, ale také vlny uprchlíků, pro kterou jsou právě řecké ostrovy cestou do Evropy. Podle všeho je ale zatím situace naprosto klidná. „Nevidím tady vůbec žádné známky uprchlíků, ani na letišti, nikde. Nikdo nás neobtěžuje,“ dodává Markéta Simonová, která je v současnosti na ostrově Kos.

Cestovky uklidňují: Ostrov Kos není žádný uprchlický tábor

Před dvěma týdny zaznamenaly cestovní kanceláře kvůli řeckým problémům s ekonomikou i uprchlíky pokles zájmu. Teď už se prý zájezdy prodávají stejně jako každý rok. Naposledy, když se ale řecká krize prohloubila, Češi o dovolené v této zemi zájem ztratili. Z původních téměř 400 tisíc jich loni letělo do Řecka už jen asi 310 tisíc.

Vydáno pod