Junckerův investiční balíček prošel europarlamentem. Ve hře je 8 bilionů

Brusel – Evropský parlament (EP) schválil pravidla fungování Evropského fondu strategických investic (EFSI). Fond je v podstatě základním pilířem takzvaného Junckerova investičního plánu, který má v příštích třech letech získat ze soukromých a veřejných investic až 315 miliard eur (8,6 bilionu korun). S návrhem na zřízení fondu přišla Evropská komise loni v listopadu.

Cílem investičního plánu je podpořit financování životaschopných investic v Evropské unii. Pro přijetí pravidel hlasovalo 464 z celkem 624 poslanců. Návrh ještě musí schválit Rada ministrů. Ta už ale vyjádřila podporu návrhu 9. června a očekává proto, že návrh projde komisí hladce. Plán by tak mohl vstoupit v platnost začátkem července a EFSI by měl začít fungovat do září.

„Junckerův plán je inovativním nástrojem, který v Evropě významně podpoří investice,“ uvedl v prohlášení zpravodaj výboru pro rozpočet José Manuel Fernandes. Plánu se přezdívá Junckerův podle šéfa EK Jeana-Clauda Junckera. „Na investice se v rámci plánu vynaloží 240 miliard eur a dalších 75 miliard půjde na podporu páteře naší ekonomiky: malé a střední podniky, které zajišťují dvě třetiny pracovních míst v soukromé sféře a představují 99 procent podniků v Evropě,“ dodal.

  • "Evropský parlament připravil půdu pro investice, které Evropa naléhavě potřebuje. Zajistili jsme, že místo ohlížení se do minulosti bude EU investovat do modernizace svého hospodářství," dodal zpravodaj výboru pro hospodářské a měnové záležitosti Udo Bullmann.

Fond EFSI má mít k dispozici celkem 21 miliard eur, především z peněz Evropské investiční banky (EIB) a záruk z rozpočtu EU.

Co si europarlament v návrhu na zřízení fondu prosadil?

  • Omezení rozsahu škrtů, které se dotýkají programu EU pro výzkum a inovace Horizont 2020 a nástroje na propojení Evropy (CEF – propojení energetických, dopravních a digitálních sítí v EU) o jednu miliardu eur. Příspěvek dvou ze tří zdrojů financování garancí EU v rámci investičního plánu tak bude představovat částku 2,2 miliardy eur, respektive 2,8 miliardy eur. Každý z těchto dvou programů si tak v porovnání s původním návrhem bude moci ponechat ve vlastním rozpočtu o 500 milionů eur více.
  • Garance, že chybějící jedna miliarda eur, kterou poslanci zachránili pro Horizont 2020 a CEF, bude nahrazena z nevyužitých finančních prostředků EU z let 2014 a 2015.
  • Právo Evropského parlamentu schvalovat jmenování generálního ředitele a zástupce generálního ředitele investičního fondu.
  • Zveřejňování seznamu schválených projektů.
  • Definice kritérií pro výběr projektů a seznamu projektových cílů, které by měly zajistit, že vybrané projekty budou v souladu s obecnými prioritami EU.
Vydáno pod