Průměrného Čecha vyjde byt na sedm ročních platů

Praha – Na byt o rozloze 70 metrů čtverečních by Češi šetřili zhruba sedm let. Tedy za předpokladu, že by ze svého hrubého měsíčního platu nic neutratili a dávali ho celý stranou. Nejrychleji by si na vlastní bydlení uspořili v Belgii, přibližně za tři roky. Naopak ve Velké Británii by to zvládli za deset let, což je v Evropě nejdéle. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte s názvem Property Index, která analyzovala vývoj cen nemovitostí v 15 zemích Evropy, Rusku a Izraeli.

„V evropském srovnání se v dostupnosti bydlení Česká republika drží mírně pod průměrem. Nejdostupnější bydlení v Evropě je v Belgii, kde průměrný obyvatel potřebuje pouze 3,2 hrubého ročního platu na pořízení nemovitosti. Se 3,3 ročního platu je následují Němci. Naopak obyvatelé Velké Británie potřebují průměrně spořit až deset ročních platů, a jsou tak na tom ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy nejhůře,“ uvedla Diana Rádl Rogerová, partnerka v Deloitte, která je v rámci firmy odpovědná za odvětví nemovitostí ve střední Evropě.

Zatímco v Česku by k pořízení sedmdesátimetrového bytu bylo třeba 7,1násobek průměrného ročního hrubého platu, Polákům ke koupi stejného bytu stačí 7,2násobek a Maďarům 7,8násobek. Porovnání hrubého platu zvolila společnost proto, že v každé zemi je odlišné zdanění práce, což by statistiku zkreslilo.

Ceny pronájmu 2015
Zdroj: ČT24

„Dostupnost bydlení obecně závisí na ekonomické vyspělosti dané země. Čím vyšší je ekonomická úroveň země, tím je bydlení ve vlastním v této zemi dostupnější. Velká Británie je spíše výjimkou potvrzující pravidlo. Vysoké ceny nemovitostí v této zemi jsou totiž výsledkem vysokého zájmu zahraničních investorů o tento trh,“ vysvětlil manažer oddělení nemovitostí ve společnosti Deloitte Petr Hána.

Praha je dražší než Varšava i Budapešť

Ceny nových bytů v Česku se podle studie průměrně pohybují kolem 32.706 korun (1200 eur) za metr čtvereční, což je nejvíce ze zemí v regionu. Ještě více, 55.055 korun (2020 eur) za metr čtvereční, se platilo loni v Praze. Koupě nemovitosti v českém hlavním městě tak byla o 13 procent dražší než ve Varšavě (47.970 korun, 1760 eur), a dokonce o 41 procent nákladnější než v Budapešti (32.433 korun, 1190 eur).

„Na základě dat za Českou republiku z Cenové mapy prodejních cen víme, že se cena nového vlastního bytu v Praze z minulého roku výrazně nezměnila. Naopak ceny některých ostatních evropských měst rostly až dvouciferným tempem. Ceny vnitřního Londýna vzrostly o 32 procent a ceny v Dublinu dokonce o 34 procent. Otázkou je, zda je toto tempo růstu cen v dotčených městech dlouhodobě udržitelné a zda nejsme na počátku nové realitní bubliny,“ podotkl Miroslav Linhart, ředitel oddělení zaměřeného na poradenství v oblasti nemovitostí a stavebnictví ve společnosti Deloitte.

Z větších evropských měst bylo nejlevnější portugalské Porto, kde metr čtvereční v průměru stál 23.440 korun (860 eur). Naopak nejdražší byla oblast vnitřního Londýna s cenou 382.023 korun (14.090 eur) za metr čtvereční a Paříž s částkou 279.910 korun (10.270 eur) za metr čtvereční.