Tradiční aerolinky spojily síly s nízkonákladovkami: Chtějí nižší daně

Brusel - Pětice největších evropských leteckých společností vyzvala Evropskou unii, aby přispěla k posílení mezinárodní konkurenceschopnosti evropského sektoru letecké přepravy, a to konkrétně snížením letištních poplatků a odstraněním různých dodatečných daní. Iniciativa spojila tradiční přepravce Air France-KLM, Lufthansa a British Airways, kterou zastupuje její majitel IAG, s předními nízkonákladovými společnostmi Ryanair a Easyjet.

Šéfové společností apelovali v Bruselu na Evropskou komisi, aby se zasadila o snížení poplatků na letištích, zrušila podle nich nesmyslnou ekologickou daň a další dodatečné daně a zajistila, aby stávky letových dispečerů měly na letecký provoz co nejmenší vliv.

  • "Je to pro evropské odvětví letecké dopravy historický den, protože je to poprvé, co se nás pět spojilo," řekl na tiskové konferenci šéf Ryanairu Michael O'Leary.

Pětice aerolinek se podle agentury Reuters také dohodla, že připraví založení nového seskupení, které bude v Bruselu hájit zájmy sektoru. Evropská komisařka pro dopravu Violeta Bulcová má letos představit sérii opatření, která by měla podpořit konkurenceschopnost evropských leteckých přepravců.

Požadavky aerolinek na snížení letištních poplatků ostře odmítla asociace evropských letišť ACI. Její generální ředitel Olivier Jankovec podle Reuters prohlásil, že „je směšné předpokládat, že by aerolinie promítly snížení letištních poplatků do cen pro zákazníky“.