Bitcoin zřejmě i v Česku ztratí část své svobody

Ministerstvo financí pracuje na návrhu zákona, který zpřísní pravidla pro zacházení s digitálními měnami, jako je například bitcoin. Legislativa vychází z evropské směrnice, která má zabránit zneužívání finančního systému k praní peněz a financování terorismu. Novela by mohla být účinná zhruba za rok. Počet míst, kde se dá v Česku za elektronické peníze nakupovat třeba oblečení, ale neustále roste.

Na první pohled obyčejná kavárna v centru Prahy. Za kávu, něco sladkého nebo za dvě deci vína se tu ale nemusí platit jen klasicky v hotovosti nebo kartou. Obsluha bere také virtuální peníze. Tedy takové, co existují jenom elektronicky a nejsou oficiální měnou žádného státu. „My jsme bitcoiny začali přijímat, protože jsme chtěli zavést další možnost placení,“ říká majitel kavárny Takis Lorovský.

O netradiční způsob placení se tady přihlásí v průměru asi tři zákazníci měsíčně. Postupně jich ale přibývá. Za jeden bitcoin lze ve zdejší kavárně koupit zhruba sto šálků kávy a sto zákusků.

  • "Bitcoin představuje zcela unikátní nový platební systém, který nepotřebuje prostředníka. Potřebuje jen internetové připojení. Propojení tedy nemusí zprostředkovávat broker. Brokeři jsou zde jen pro ty, kdo chtějí vyměnit dolary za bitcoiny, ale když už je máte, nepotřebujete brokera ke zprostředkování transakcí jako u klasického obchodu," vysvětluje Analytik X-Trade Brokers Jan Brychta.

Platby bitcoiny nejsou zatím nijak regulovány

Míst, jako je tato kavárna, neustále přibývá. V Česku jich je už asi stovka. A kupovat se dají i dražší věci, třeba elektronika, oblečení nebo boty. Prodejce i zákazník musí mít svoje konto, takzvanou bitcoinovou peněženku. Pak už stačí jen internet a chytrý telefon. „Zadám tu cenu do této aplikace, tady zmáčknu tlačítko generovat a ono nám to vygeneruje QR kód. A v tomto kódu je obsažen příkaz zaplatit tu částku v bitcoinech,“ ukazuje rychlost nákupu majitel obchodu s obuví Michal Kučera. Kód si zákazník vyfotí a peníze se z účtu odečtou.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/JONATHAN HAYWARD

Podobné platby, obchodování s virtuálními měnami na burzách nebo i směňování klasických a virtuálních peněz nejsou zatím v českém právu nijak regulovány. Ministerstvo financí by to chtělo změnit a zavést přísnější pravidla. Objevily se totiž i případy zneužití virtuálních měn při trestné činnosti.

„V minulosti jsme identifikovali několik desítek případů praní špinavých peněz spojených s virtuálními měnami. Navrhujeme, aby obchodníci, kteří se zabývají obchodem s virtuálními měnami, měli stejné povinnosti jako jiné osoby, například směnárny. To znamená, aby museli identifikovat jednotlivé účastníky obchodu, případně nějaké podezřelé obchody hlásit Finančnímu analytickému útvaru,“ říká mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Co se s trhem virutálních měn stane po zavedení regulace, záleží podle Brychty především na tom, jak bude fungovat, tedy nakolik bude přísná. „Například u pravidel platných v New Yorku jsou podmínky, které musí dnes splňovat klasičtí, například akcioví brokeři, aplikovány i na ty bitcoinové. To dává smysl, je to cesta, kterou se asi vydá většina vyspělých zemí. Samozřejmě to komplikuje život brokerským bitcoinovým firmám, protože to jsou relativně malé firmy, spíše startupy, a kapitálová náročnost těchto regulací je poměrně vysoká,“ vysvětluje Brychta. Je tak podle něho možné, že firmy, které neunesou regulační náklady, pravděpobně z newyorského trhu odejdou tam, kde bude regulace menší.  

Investice do obchodování s bitcoinem
Zdroj: ČT24

Ministerstvo financí vymýšlí také to, jak by se velké transakce s virtuální měnou měly danit. V úvahu přichází daň z příjmu a daň z přidané hodnoty. Zájem o bitcoin roste nejen v Česku. Celkově dali loni investoři do firem, které se zabývají bitcoinem, přes 300 milionů dolarů. O rok dřív to nebylo ani sto.

Tajemství virtuální měny

Odkud pochází virtuální měna

Bitcoin pochází z Japonska. Otcem virtuální měny se pravděpodobně v roce 2009 stal tamní hacker skrývající se pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Ten ji použil ve svojí P2P síti jako univerzální platidlo, kterým si mohou účastníci platit za filmy, hry, programy, ale i reálné zboží, od knih přes oblečení až po elektroniku, a to vše bez zbytečných poplatků. I když skutečné mince a bankovky za bitcoiny hledat nelze, přijímají je už i některé kamenné obchody, a to také v Česku.

Proč bitcoin slavil úspěch

Co stálo za raketovým vzestupem popularity virtuální měny? Odborníci se shodují v tom, že klíčem k úspěchu bylo načasování. Novinka totiž přišla v době, kdy světem otřásaly turbulence na finančních trzích a následná dluhová krize v Evropě. „Důvodem obliby bitcoinu je nedůvěra v tradiční měny, které vlastně nejsou kryté ničím jiným než závazkem centrálních bank. Tváří v tvář krizi jim lidé v poslední době přestávají věřit. Kdyby nebylo měnové krize, centrální banky by se nemusely uchylovat k expanzivní měnové politice, a lidé by se tudíž neuchylovali k alternativám,“ míní hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Bitcoin schová i nelegální transakce

Dalším důvodem obliby bitcoinu je to, že transakce nikdo nekontroluje a díky anonymitě uživatelů jsou jejich majitelé nevystopovatelní. „Bitcoin je neregulovatelný a je pseudonymní. Každý si může založit účtů, kolik chce, a přelévat mezi nimi peníze, jak chce. Bitcoiny se různě drobí, nakonec zjistíte, že můžete vysledovat různé kousky, ale nedostanete se k ničemu jinému než k číslům ke 150 účtům, které nikam nevedou,“ uvedl šéfredaktor časopisu Root.cz a expert na IT Petr Krčmář. Výsledkem pak je, že bitcoiny lze snadno použít pro nelegální transakce.

Jak získat bitcoiny

Běžní uživatelé si mohou bitcoiny koupit nejčastěji na některé ze specializovaných burz, ale možnosti se rozšiřují. Například ve Spojených státech lze koupit bitcoin i v maloobchodním řetězci Walmart. Bitcoiny se ale také dají „dolovat“. Tímto způsobem je získávají takzvaní mineři, kteří kontrolují transakce dalších uživatelů. Aby je mohli odsouhlasit, musí vyřešit složitý matematický úkol. Za to dostávají 25 nově vygenerovaných bitcoinů. Výše odměny klesá ruku v ruce s tím, jak roste výkonnost minerů, a zároveň jak se objem bitcoinů v oběhu blíží svému maximu - nepřekročitelnému stropu 21 milionů. Zatímco ještě v roce 2012 tak miner dostal za vyřešení jednoho bloku 50 bitcoinů, do budoucna má odměna klesnout na nulu.

Úskalí bitocoinu

Nevyzpytatelnost virtuální měny ale není zdaleka jediným problémem, na který mohou investoři i běžní uživatelé narazit. Své o tom ví i česká burza bitcoinů Bitcash.cz. Ta měla účty svých klientů poměrně jednoduše přístupné na svém serveru, čehož využili neznámí hackeři a veškeré soukromé bitcoiny z nich převedli jinam. Reálně jde totiž jen o soubor v počítači, který může být přemístěn nebo smazán. Bitcoinové vklady nejsou na rozdíl od bank pojištěné, a pokud jejich majitel narazí na takový problém, pravděpodobně o své úspory přijde. Jde přitom o vysoké a stále rostoucí částky. Na konci října se například zlodějům podařilo odcizit z britské internetové peněženky měnu v celkové hodnotě přes 26 milionů korun.

Zdroj: ČT24