Bývalé vedení Letiště Praha si vyplatilo 200 milionů korun odměn, chybí ale dokumentace

Praha - Vedení Letiště Praha podalo trestní oznámení kvůli odměnám, které si rozdělil bývalý management firmy v čele s Miroslavem Dvořákem. Za převod státního podniku na akciovou společnost si někdejší nejvyšší vedení vyplatilo téměř 200 milionů korun, napsala jako první Mladá fronta DNES. K výplatě odměn však chybí kompletní dokumentace.

„Zjistili jsme, že v roce 2008 se objevil závazek na platbu managementu a později došlo k jeho výplatě,“ řekl Jakub Puchalský, mluvčí Českého aeroholdingu, pod který spadá i Letiště Praha. Ve výroční zprávě z toho roku je pak podle deníku uvedeno, že jde o závazek platby navázaný na splnění transformace státního podniku na akciovou společnost a její privatizaci.

Dokumentace, ze které by vyplývalo, na základě čeho byly peníze vyplacené, však letišti chybí. „Nejsou tu kompletní smlouvy, které by ukazovaly, že k výplatě má dojít,“ citoval deník Puchalského s tím, že firma proto podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Bývalému vedení podle zdrojů Mladé fronty DNES odešlo v minulých letech 197 milionů korun formou mimořádné odměny. Většinu, přes 150 milionů, zřejmě získal tehdejší šéf Miroslav Dvořák. Tato částka z něj podle dostupných informací dělá nejlépe odměňovaného šéfa státní firmy hned po ČEZu a jeho akciovém programu. Své odměny Dvořák nekomentoval. „O trestním oznámení se dozvídám od vás, nic o něm nevím,“ řekl pouze.

Ruzyňské letiště
Zdroj: iStock/benkrut/ISIFA/Thinkstock

Miroslava Dvořáka na letiště přivedl v roce 2007 exministr dopravy Aleš Řebíček, u kterého dříve působil jako privátní bankéř. Už krátce po nástupu výrazně stouply vedení letiště příjmy. V roce 2009 mělo 14 členů vedení oproti svým předchůdcům dvojnásobně vyšší platy, ačkoli zisk letiště klesl.