Polské PKP Cargo chce po koupi české AWT propojit Balt s Jadranem

Praha - Polská skupina PKP Cargo chce prostřednictvím nedávno získané české firmy AWT expandovat na jih Evropy. Hodlá nákladní železniční dopravou propojit přístavy na Baltu, v Severním moři a na Jadranu. Z terminálu AWT v Ostravě-Paskově vytvoří svou mezinárodní logistickou základnu. Prohlásil to předseda představenstva Adam Purwin.

PKP nedávno dokončila převzetí 80procentního podílu v Advanced World Transport (AWT) od miliardáře Zdeňka Bakaly. Nákup většinového podílu v tuzemské nákladní železniční dvojce za 103 milionů eur (2,8 miliardy Kč) je jednou z největších akvizic PKP v posledních letech a druhou největší polskou investicí v Česku v historii.  

Skupina jedná o dalších akvizicích, které ale nechtěla blíže komentovat. „Rozhodně to není naše poslední slovo, které chceme pronést ke konsolidaci evropského přepravního trhu,“ uvedl Purwin. Minulý týden se objevila informace o možném převzetí firmy Unipetrol Doprava. „Nic nevím o tom, že bychom převzali Unipetrol Dopravu,“ řekl Purwin. Zároveň uvedl, že PKP uvažuje o vstupu na nové trhy.  

Nyní polská firma plánuje PKP a AWT integrovat, prodloužit trasy, zvýšit rentabilitu obou dopravců a získat nové zákazníky. Vedle přeprav mezi severem a jihem Evropy skupina chce zintenzivnit železniční spojení s Čínou. V současnosti tam vypravuje vlaky třikrát týdně.

Nákladní vlak
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Koupí majority v AWT získala PKP Cargo na českém trhu železniční přepravy zboží desetiprocentní podíl. Celkem 40 procent výnosů PKP pochází z exportu nebo importu, 29 procent tržeb od zahraničních klientů je z Německa, 15 procent z ČR a stejný podíl ze Slovenska.  

Skupina PKP Cargo loni hospodařila se ziskem 276 milionů zlotých (přes 1,8 miliardy Kč). Společnost byla založená v roce 2001, od října 2013 se s jejími akciemi obchoduje na varšavské burze. Denně vypravuje zhruba tisíc vlaků, poskytuje služby desetitisícům zákazníků. Vedle Polska a Česka působí například na Slovensku, v Německu, Rakousku, Belgii, Nizozemsku, Maďarsku a Litvě. 

Zbývající pětinový podíl v AWT drží společnost Minezit SE. S ní PKP Cargo podepsalo smlouvu upravující mimo jiné případný odkup zbývajících akcií AWT. Ve vozovém parku skupiny AWT je více než 170 lokomotiv a 5000 vozů. V Česku má vedle terminálu kombinované dopravy v Paskově u Ostravy zhruba 400 kilometrů vlastních tratí a provozuje přes 60 železničních vleček.