iDNES.cz: Škoda Auto organizovala kartel, ÚOHS o tom prý včas neinformoval

Mladoboleslavská Škoda Auto zorganizovala nezákonný kartel: domluvila se s distributory svých aut na cenách. Tím bránila volné soutěži a dostala za to od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) 49milionovou pokutu. Antimonopolní úřad však toto své loňské rozhodnutí zveřejnil zřejmě až tehdy, kdy jej o to požádala MF Dnes.

Škoda Auto organizovala kartel (zdroj: ČT24)

Škoda Auto porušovala pravidla hospodářské soutěže v období od 12. dubna 2011 do 19. dubna 2012. Distributorům stanovovala jejich minimální marže při prodeji nových osobních motorových vozidel. „Tím firma uzavřela a plnila zakázané dohody o určení cen pro další prodej, jejichž cílem bylo narušení hospodářské soutěže na trhu nových osobních automobilů,“ uvedl antimonopolní úřad. Rozhodnutí úřadu se týká obchodních tříd mini, malých vozů, střední a vyšší střední třídy a některých dalších.

ÚOHS tak plnění zakázaných dohod firmě zakázal, distributory nesankcionoval, což je u vertikálních kartelů obvyklý postup. Škoda Auto tím však porušila jak české, tak unijní právo a za to inkasovala zmíněnou pokutu. Poškozený je v tomto případě však především zákazník. Konkurenční boj sráží za normálních okolností prodejní ceny, což se však v tomto případě logicky nedělo.

Na celém případu je však zařážející ještě jedna věc. Rozhodnutí antimonopolního úřadu je z konce prosince loňského roku, kdy nabylo právní moci. To znamená, že se proti němu firma neodvolala. Z rozhodnutí vyplývá, že firma s ÚOHS spolupracovala a tím se vyhnula ještě vyšší sankci. „Úřad zohlednil rovněž to, že účastník řízení ukončil své protiprávní jednání ještě před zahájením správního řízení. Tyto skutečnosti úřad považuje za polehčující okolnosti, které odůvodňují snížení pokuty,“ uvedl v rozhodnutí místopředseda ÚOHS Michal Petr.

Rozhodnutí o pokutě se však ve webové sbírce úřadu objevilo až v den, když o něj redakce Mladé fronty DNES zažádala v souladu se zákonem 106/1999 o přístupu k informacím. O tomto rozhodnutí, ačkoli se podle výše jedná o třetí nejvyšší loňskou pokutu, se nezmiňovala podle iDNES ani výroční zpráva úřadu a nefigurovalo ani ve statistickém přehledu nejvyšších pokut. I když se v těchto dokumentech obvykle píše o řádově mnohem nižších pokutách a rozhodnutích, případ jedné z největších českých firem tam chyběl.