Německo přijímá zákon o omezení vlivu menších odborů

Berlín - Dolní komora německého parlamentu dnes schválila návrh zákona, který má omezit přílišný vliv menších odborových svazů, jejichž stávky v poslední době ochromovaly železniční a leteckou dopravu v zemi. Podle návrhu by mzdová dohoda uzavřená s největším odborovým svazem v příslušné firmě platila pro všechny její zaměstnance. Zákon, který podporuje vládnoucí koalice, by měla horní komora projednat příští měsíc a v platnost by měl vstoupit v červenci, uvedla agentura Reuters.

Po změně zákona o kolektivním vyjednávání volaly zaměstnavatelské svazy a na jejich stranu se přiklonila vláda, zejména pod dojmem mnohaměsíční série stávek strojvůdců železniční společnosti Deutsche Bahn. Odborový svaz GDL, který zastupuje kolem dvaceti tisíce zaměstnanců, jimi mohl pravidelně ochromovat podnik, který zaměstnává desetkrát více lidí. Řadu stávek v posledních měsících zorganizoval rovněž odborový svaz pilotů u největší německé letecké společnosti Lufthansa.  

  • „Jeden podnik, jedna mzdová dohoda. Tento princip má v Německu dlouhou tradici a myslím si, že je správný,“ řekla v parlamentu sociálnědemokratická ministryně práce Andrea Nahlesová.

Proti návrhu vystupovali Zelení spolu s postkomunistickou Levicí. Podle nich by takový zákon porušoval základní právo na stávku a ohrozil existenci malých odborů. Nahlesová ale na to uvedla, že menší odbory spolupráce s většími svazy naopak posílí.  

Stávka v Německu
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Spolkový sněm schválil zákon den poté, co svaz GDL ukončil poslední stávku za vyšší mzdy a další výhody. Za posledních deset měsíců svaz, který usiluje o větší roli v rámci Deustche Bahn, uskutečnil devět stávkových akcí, které postihly miliony cestujících denně, narušily dopravní spojení s Českou republikou a zasáhly odvětví, která spoléhají na železniční nákladní přepravu.  

Ekonomové odhadují, že stávky stály německou ekonomiku až 100 milionů eur denně (2,7 miliardy Kč).

Strojvůdce k zodpovědnému chování vyzvala i kancléřka Angela Merkelová, která se obvykle ke sporům mezi zaměstnanci a zaměstnavateli nevyjadřuje.