Boj o platy: NKÚ chce stejný platový koeficient jako soudci

Praha - České soudy řeší další žalobu kvůli platům ústavních činitelů. Nejvyšší kontrolní úřad chce koeficient, kterým se násobí platová základna, dorovnat na úroveň soudců - tedy na trojnásobek. NKÚ argumentuje tím, že podobně jako soudci musejí být i jeho členové nezávislí. Žalobou se nyní zabývá Obvodní soud pro Prahu 7 – věc ale zřejmě doputuje až k Ústavnímu soudu.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu se k pracovníkům v justici přistupuje jako k privilegované skupině. „Učitel dnes bere jen 25 tisíc a nastupující soudce 70 tisíc, ale tyto nůžky se budou dál rozevírat,“ tvrdí prezident NKÚ Miroslav Kala.

Podle svých slov chce žalobou dosáhnout toho, aby nejvyšší soudní instance v zemi výši platové základny v justici znovu přehodnotila. „V konečném důsledku by to znamenalo, že se rozhodování o platech ústavních činitelů vrátí na půdu parlamentu,“ tvrdí Kala.

Šéf NKÚ chce změnit loňské rozhodnutí Nejvyššího soudu k výpočtu mzdové základny pro platy soudců, která se tím od letoška zvýšila z dřívějšího 2,75násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře na trojnásobek.

NKÚ chce žalobou vrátit rozhodování o platech do parlamentu (zdroj: ČT24)

Žalobu podal v březnu člen NKÚ Petr Neuvirt k obvodnímu soudu pro Prahu 7, ten by se jí mohl zabývat v létě: „Přichází v úvahu vyhovění žalobě nebo zamítnutí žaloby, nebo se před naším soudem řízení přeruší a věc se předloží Ústavnímu soudu,“ vysvětluje možné varianty mluvčí obvodního soudu Ladislav Hejtmánek.  

Jedna stížnost na soudcovské platy už u ústavního soudu leží. Podal ji soudce Okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa. Nesouhlasí s tím, aby stát - i když v minulosti podle jiného verdiktu vypočítával platy špatně - vyplácel peníze v justici zpětně. Vláda se sice se zástupci justice dohodla na kompromisu, podle kterého neměli soudci žádat zpětné doplácení, tato dohoda však nebyla závazná.

Ministerstvo při výpočtu zohledňovalo i částečné úvazky

Celý spor vznikl kvůli tomu, že ministerstvo práce a sociálních věcí při výpočtu platů soudců či státních zástupců dlouhodobě používalo výpočet, který operoval se statistickým údajem zahrnujícím i zkrácené úvazky. Nejvyšší soud ale nedávno rozhodl, že je nutné pracovat s průměrnou nominální mzdou v nepodnikatelské sféře přepočtenou na plné úvazky, což pro soudce znamená plat vyšší o několik tisíc měsíčně. 

V uplynulých letech navíc zákon soudcům a státním zástupcům místo trojnásobku přiznával jen 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. I toto zvýšení platů kvůli koeficientu Nejvyšší soud v průlomovém rozhodnutí přiznal, a to i zpětně. A právě zpětného zvyšování koeficientu se měli soudci a státní zástupci na základě dohody vzdát.