Čeští zbrojaři loni vyvezli pětkrát více než před deseti lety

Vojenský materiál skoro za 12 miliard korun se vloni vyvezl za hranice Česka, vyplývá z údajů Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Podle ní jde o nejlepší výsledek od roku 1994. Meziročně je to víc než padesátiprocentní navýšení. Export je přitom pro české zbrojařské firmy zásadní, představuje devadesát procent jejich produkce. V jiných členských zemích NATO je to jen třetina.

Hynek: Čeští zbrojaři nabízí kvalitní produkt za dobrou cenu (zdroj: ČT24)

„České zbrojařské firmy prošly dlouhodobou restrukturalizací a dostaly se do stavu, kdy mají velmi kvalitní produkt za dobrou cenu a tím jsou schopné uspět na zahraničních trzích. Taková věc se neděje z roku na rok. Získat nového zákazníka v naší branži trvá tak pět let,“ říká prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiří Hynek.

Ministr obrany Martin Stropnický se však před několika málo dny vyjádřil, že čeští zbrojaři mají rezervy. „V našem průmyslu je velká část firem v kategorii malých a středních firem, což znamená, že jsou velmi flexibilní a umějí vyhovět zákazníkům. Ale vzhledem k počtu zaměstnanců nemají silný obchodní úsek, a tam si myslím, že jsou určité rezervy,“ konstatuje Hynek. Ale zároveň dodává, že firmy si musí především pomoci samy. „Stát jim jen k tomu musí vytvořit přátelské prostředí, minimálně regulovat, hledat nové obchodní příležitosti,“ říká Hynek.

Sankce obecně však podle něho nikdy nic nevyřeší a jen poškozují obchod. Hynek však zdůrazňuje, že například sankce proti Rusku nemají na obchod českých zbrojařů vliv. „Vyšší export do Ruska, kdyby sankce nebyly, by stejně nebyl, protože Rusko je druhý největší exportér zbraní na světě, on nemá důvod zbraně dovážet,“ vysvětluje. Podle něho není ani špatná bezpečnostní situace pro zbrojní firmy ideální. Pokud už někde konflikt je, tak tam už jsou dveře pro obchod zavřené.

Bezpečnostní veletrhy nabídly ukázku nejmodernější techniky
Zdroj: ČT24/ČT Brno

 Konečné údaje o exportu českých zbrojních firem by mělo ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnit zhruba za měsíc, maximálně dva, nicméně podle údajů AOBP by měla být struktura vývozů stejná jako v roce 2013. „To znamená, třicet procent do unijních zemí, deset do USA, dvacet procent do jihovýchodní Asie a stejný objem i na Blízký východ. Zbytek pak do celého světa,“ konstatuje Hynek.  

Klasické ruční zbraně v celkovém objemu exportu českých zbrojních firem tvoří asi deset procent, 25 procent je pak letecká technika, 20 procent pozemní, jako jsou nákladní automobily, a 15 procent elektronika. „To jsou klíčové komodity a ty podle našich zjištění rostou,“ říká prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiří Hynek.

Podle Hynka by členové AOBP také rádi více uspěli na domácím trhu. Chtějí proto přesvědčit české ozbrojené složky, že jejich výrobky jsou kvalitní a za dobrou cenu. Nahrává jim v tom i po letech škrtů stoupající armádní rozpočet i napjatá mezinárodní situace.

Zároveň chce AOBP více usilovat o zapojení do projektů v NATO. Tématem se bude zabývat i jeden ze seminářů na veletrhu IDET, který se bude konat 19. až 21. května.

Veletrhu IDET se letos zúčastní 331 firem z 20 zemí. I když je určen hlavně pro setkávání obchodních partnerů nebo státních institucí, otevřen bude i pro běžné návštěvníky. Ti se do výstavních prostor dostanou od 15 hodin, 21. května pak pro ně bude otevřeno celý den za snížené vstupné 200 korun. Prohlédnout si budou moct třeba novinky v těžké armádní technice, v bezpilotních prostředcích nebo zbraňových systémech. Armáda také doufá, že by na veletrhu mohla oslovit případné zájemce o službu v ní.

Veletrhy IDET a PYROS/ISET
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Co bude k vidění na veletrhu IDET 19.-21. května

Největší soukromou expozici budou mít podle své mluvčí Kateřiny Navarové firmy Excalibour Group a Tatra Trucks. V plánu mají českému publiku poprvé představit obrněná vozidla Titus a Ascod. Pardubická společnost Retia s izraelským partnerem Elta návštěvníkům přiblíží rozvoj 3D radiolokačních technologií. Podle Navarové bude také vystaven radar pro detekci živých osob za zdí nebo jinou pevnou překážkou, speciální brýle pro noční vidění nebo široké spektrum padákových systémů.

Součástí výstavního areálu bude i polygon s překážkami, kde budou probíhat ukázky vojenské, hasičské i policejní techniky. Na polygonu bude umístěn i stejný typ mostu, který Česko loni darovalo do Mali.