Babiš couvl před hazardní lobby, tvrdí neziskovky

Praha – Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO) ustupuje podle organizací Transparency International a Občané proti hazardu hazardní lobby a v důsledku toho změkčilo návrh nového loterijního zákona. V původní verzi totiž byla opatření pro ochranu hráčů nebo omezování počtu heren, to ale v aktuálním návrhu podle organizací už není. Ministerstvo takové tvrzení důrazně odmítlo.

Podle šéfa Transparency International Davida Ondráčky by se měl kabinet vrátit k původní verzi novely. Současná podoba návrhu zvyšuje podle obou sdružení dvacetkrát maximální sázky, zvedá nejvyšší možné hodinové prohry a z pěti na dvě sekundy snižuje interval mezi dvěma hrami. Vedle toho ale prý z novely vypadla povinná čtvrthodinová přestávka po hodině hry, nutnost informovat o celkové prohře a zavírací doba heren od 03:00 do 10:00.

„V současné podobě je zákon zbytečný, nepřijatelný a nepochopitelný,“ uvedl předseda sdružení Občané proti hazardu Martin Svoboda. Babiš podle něho „vykostěním“ zákona popřel všechno, co v souvislosti s novelou dříve říkal. „On té hazardní lobby absolutně ustupuje a my nevíme proč,“ řekl Ondráčka a dodal, že zákon by nezvýšil výběr daní ani nenastavil účinnou regulaci tvrdého hazardu.

Ministerstvo: Heren výrazně ubude

Ministerstvo se proti takovému tvrzení tvrdě ohradilo. „Existují dva způsoby, jak regulovat hazard v naší zemi. Buď jsou to restrikce, které jsou stále v poměrně velké míře vtěleny v zákonu o hazardních hrách, anebo daňové sazby, které jsou uvedeny v doprovodném zákonu,“ uvedl náměstek z ministerstva financí Ondřej Závodský s tím, že se resort snaží tyto dvě roviny skloubit. V novém zákonu tak zůstává základ restrikcí, ale zároveň se zvýší i zdanění, dodal Závodský. Díky zákonu se podle něj výrazně omezí počet heren v zemi, úplně třeba zmizí automaty v restauracích a barech či malé herny.

Ministerstvo: Nechceme, aby podnikatelé přecházeli do ilegality (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí v březnu oznámilo, že se hazardní zákon, který měl platit od 1. ledna 2016, nestíhá připravit a jeho spuštění se tak zřejmě o rok odloží. (čtěte více) Důvodem je posouzení zákona Evropskou komisí a výběrové řízení na monitorovací systém. Resort proto zatím připravil novelu, která od příštího roku zvyšuje sazbu odvodu z loterií z 20 na 25 procent a zdvojnásobuje fixní místní poplatek za jeden den z 55 korun na 110 korun. Finance si od novely slibují 2,5 miliardy navíc do státní kasy. Tyto daňové změny jdou ale podle Svobody na ruku tvrdému hazardu. „Namísto masivního zdanění automatů sjednocují sazbu automatům, kurzovým sázkám a číselným loteriím,“ podotkl.

Resort má v plánu prostřednictvím dalšího zákona také výrazně zvýšit zdanění firem provozujících hazard. Daňové sazby by se měly zvýšit ze současných 20 na 35 procent. „Při tvorbě zákona jsme pracovali s tím, že daňová sazba bude 25 procent a nyní je na provozování výherních automatů 35procentní daň a navíc se zdvojnásobuje fixní poplatek za umístění této hry,“ uvedl Závodský s tím, že kdyby zůstala i původní přísná pravidla, tak by provozovatelé heren přecházeli do ilegality, protože by v takovém prostředí nemohli podnikat.

Transparency International i Občané proti hazardu vedle toho nesouhlasí ani s tím, že by obce musely zdůvodňovat vydávání vyhlášek o regulaci hazardu, a s tím, že by povolení herny platilo tři roky místo původního jednoho. Novela prý také ohraničuje kauce pro jednoho provozovatele heren, snižuje kauce kasinům a neomezuje počet automatů na jednu hernu. Organizace nesouhlasí ani s délkou procesu odebírání povolení hernám v obcích, které hazard vyhláškou omezí. Obce podle Ondráčky kvůli tomu mohou ztratit motivaci takové vyhlášky přijímat.