ČEZu v prvním čtvrtletí poklesly zisky, i když mírněji

Čistý zisk skupiny ČEZ za první čtvrtletí letošního roku klesl meziročně zhruba o 24 procent na 7,6 miliardy korun oproti loňským 9,9, miliardám. S poklesem zisků se ale ČEZ potýkal i v minulém roce. ČEZ přesto navrhl dividendu ve stejné výši jako v minulých letech, a to 40 korun na jednu akcii před zdaněním.

Tržby společnosti ČEZ zůstaly na přibližně 53 miliardách korun, ale snížil se zisk firmy. Vyplývá to z neauditovaných výsledků, které dnes ČEZ zveřejnil. Čistý zisk skupiny ČEZ tak za první čtvrtletí klesl meziročně zhruba o 24 procent na 7,6 miliardy korun. V loňském roce dosahoval zisk za první tři měsíce skoro deseti miliard korun.

Pokles čistého zisku zaznamenala skupina ČEZ za celý rok 2014, včetně jeho prvního čtvrtletí. Nyní ale pokles zpomalil. Za loňský rok totiž klesl zisk meziročně o 36 procent na 22,4 miliardy korun a za samotné první čtvrtletí 2014 o 44 procent. U provozního zisku před odpisy byl v prvním čtvrtletí letošního roku pokles ještě mírnější, když se meziročně snížil asi o desetinu na 19,1 miliardy. Tržby letos klesly o zhruba 0,3 procenta.

Snížení zisku bylo podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže způsobeno dalším poklesem cen elektřiny, ale propad zmírnila opatření napříč skupinou. „V roce 2014 byl zahájen rozsáhlý program úspor a růstových opatření, který přispěl k meziročnímu navýšení výroby elektřiny o tři procenta, zvláště v jaderných elektrárnách, prodeje elektřiny o šest procent, prodeje tepla o osm procent a zejména prodeje plynu o 23 procent,“ uvedl.

Dividenda se nemění

Kvůli nižšímu zisku se u dividendy, kterou ČEZ ponechal na 40 korunách za akcii před zdaněním, zvýšil výplatní poměr. „Navyšujeme jej proto, že vytváříme více hotovosti poměrově k zisku, existuje omezený potenciál atraktivních rozvojových příležitostí v energetice. Investoři preferují u společností našeho typu maximální dividendy při udržení ratingového hodnocení Standard and Poors,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.

Propad zisků je ale každopádně větší, než očekávali odborníci. Analytici odhadovali čistý zisk skupiny ČEZ za první čtvrtletí na 8,4 až 9,4 miliardy korun. ČEZ je největší česká energetická firma a jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Vydáno pod