Sněmovna schválila předlohu, která má lépe ochránit spotřebitele

Praha - Poslanci dnes schválili a poslali do Senátu předlohu, která má lépe ochránit spotřebitele. Podle novely zákona o rozhodčím řízení budou ze spotřebitelských smluv vyňaty rozhodčí doložky. Klienti je budou podepisovat samostatně. Cílem je snížit počet těch, kteří rozhodčí doložku podepíšou, aniž by to měli v úmyslu.

Od příště bude muset rozhodčí doložka obsahovat více informací než doposud. Například v ní bude nutné uvést, jakým způsobem se určí rozhodce, jak bude zahájeno rozhodčí řízení, jak vysoká bude odměna pro rozhodce či kde se bude řízení konat. Podnikatel bude zároveň povinen spotřebiteli s dostatečným předstihem před uzavřením doložky vysvětlit, jaké důsledky pro něj ze smlouvy plynou. Novela také umožní, aby rozhodčí řízení mohl přezkoumat soud.

Sněmovna se postavila za pozměňovací návrh ústavně-právního výboru, podle kterého povede ministerstvo spravedlnosti seznam rozhodců. Poplatek za zápis bude pětitisícový. Arbitr bude moci být ze seznamu vyškrtnut. Noví rozhodci také budou muset mít právnické vzdělání. Poslanci rovněž schválili návrh Jany Kaslové (TOP 09 a Starostové), aby řízení muselo být dokončeno u orgánu, kde bylo zahájeno; tedy před rozhodcem, nebo před finančním arbitrem. Cílem je to, aby řízení nebyla dvě.

Naopak neuspěl Jeroným Tejc (ČSSD), jenž chtěl, aby byl poplatek za zápis na seznam arbitrů stotisícový, a zavést pro rozhodce zvláštní zkoušky.

Spotřebitelské organizace na zneužívání rozhodčích doložek například poskytovateli úvěrů dlouhodobě upozorňují. Současná právní úprava podle nich nebrání situacím a sporům, ve kterých je rozhodce napojen na úvěrovou společnost a rozhoduje neobjektivně a zaujatě v neprospěch spotřebitele.