Šlechtová: Dala jsem hlavu na špalek, že monitorovací systém funguje

Praha – Kvůli auditu na monitorovací systém hrozilo, že dá Evropská komise stopku všem českým programům na čerpání eurodotací na období 2014–2020. Vzhledem k tomu, že dnes už má Česko dva programy schválené, byl zatím černý scénář odvrácen. O systému, evropských dotacích i nestandardním procesu při auditu hovořili v Otázkách Václava Moravce ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) a šéf resortu v Rusnokově vládě, dnes starosta Kyjova, František Lukl.

„Posledních 14 dní jsem byla v kontaktu s Evropskou komisí i s několika eurokomisaři, protože auditní zpráva samozřejmě všechny vyděsila. Takže jsem v podstatě všechny přesvědčila, že já osobně dávám hlavu na špalek za to, že systém je funkční a že opravdu můžeme vyhlašovat první výzvy,“ uvedla dnes Šlechtová. Všechno začalo v polovině dubna, kdy se v médiích poprvé objevily zprávy o auditu ministerstva financí, který našel vážná pochybení při zadávání zakázky na monitorovací systém. Ten slučuje nynější tři rozdílné systémy řízené třemi ministerstvy.

Audit zjistil tato pochybení:

  • zakázka byla vyhlášena jinak, než jak schválila vláda
  • vítězný uchazeč byl zvýhodněn, nesplnil kvalifikační předpoklady
  • hodnocení nabídek bylo netransparentní a nepřezkoumatelné
  • náklady na každoroční servis monitorovací aplikace jsou dvojnásobné než samotné její pořízení

Šlechtová ale nevystupuje ani tak proti auditu jako takovému, i když nepochybuje o tom, že bylo výběrové řízení v pořádku, ale proti tomu, jakým způsobem byla celá věc provedena. Auditoři z ministerstva financí pod vedením náměstka Lukáše Wagenknechta poslali MMR první verzi své zprávy a resort jim k tomu dal své připomínky. Do tohoto okamžiku šlo tedy o běžný postup. Následně mělo dojít podle Šlechtové ke společnému jednání, které se ale neuskutečnilo. Finance pak vypracovaly závěrečnou zprávu, kde je zohledněno pouze několik připomínek MMR (podle Šlechtové to ani nebyly ty nejdůležitější připomínky), a následně audit poslaly do Bruselu. Nutno dodat, že ke zprávě připojily ještě jednu složku – připomínky místního rozvoje k první verzi auditu. Na stole Evropské komise tak dnes leží dva materiály a je jenom na ní, jak s nimi naloží a jak je vyhodnotí.

Audit vedl náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

S tím, že je celá věc kolem auditu velmi nestandardní, souhlasí i předchůdce ministryň za ANO Šlechtové a Jourové František Lukl, který resort vedl v Rusnokově vládě. „Když přišla má nástupkyně, která se tím detailně zaobírala, tak ani ona neměla pochybnosti, protože řada znaleckých posudků a expertních stanovisek ten systém hájí. A vůči nim je tady jeden audit, který říká, že je to úplně jinak,“ uvedl.

Průběh auditu je tedy jedna věc, ale Šlechtová upozorňuje ještě na věc druhou. „Evropská komise si vyžádala výkonností audit, to znamená audit funkčnosti toho systému. To, co jsem se ale já dočetla v auditní zprávě, je audit zadání veřejné zakázky, ale nehovoří vůbec o funkčnosti systému,“ řekla.

Celá věc nakonec dospěla do stádia, kdy bylo ohroženo čerpání peněz z dalšího dotačního období 2014–2020. Vláda proto minulý týden rozhodla, že dokud nebude dokončeno vyšetřování Evropské komise, bude monitorovací systém platit státní pokladna. V krajním případě by mohlo Česko za provoz monitorovacího systému v dalších měsících zaplatit podle Šlechtové až 200 milionů korun. 

Do června budou prý schváleny všechny programy

Šéfka resortu věří, že se Sobotkově vládě podařilo tímto krokem zachránit čerpání evropských peněz a že do konce června by mohla Evropská komise schválit všechny české operační programy. Dosud schválila dva – OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a OP Životní prostředí.

Nejproblematičtější by mohl být zřejmě program Technická pomoc, protože právě kvůli němu si Evropská komise vyžádala výkonností audit. Přitom z tohoto programu jsou hrazeny všechny lidské zdroje pracujících právě na evropských fondech, takže jeho neschválení by pro Česko znamenalo obrovský problém. „Podařilo se mi vykomunikovat, že pokud do toho programu dáme poznámku, že veškeré výdaje na monitorovací systém nebudou propláceny, než bude celá kauza vyřešena, komise by mohla program schválit,“ uvedla Šlechtová.

Operační programy pro období 2014–2020

  • Zaměstnanost (ministerstvo práce a sociálních věcí)
  • Výzkum, vývoj a vzdělávání (ministerstvo školství)
  • Životní prostředí (ministerstvo životního prostředí)
  • Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (ministerstvo průmyslu a obchodu)
  • Doprava (ministerstvo dopravy)
  • Integrovaný regionální operační program (ministerstvo pro místní rozvoj)
  • Rybářství (ministerstvo zemědělství)
  • Technická pomoc (ministerstvo pro místní rozvoj)
  • Praha – pól růstu ČR (magistrát hlavního města Prahy)

Zájemci o evropské dotace najdou všechny informace na webu www.dotaceeu.cz.

Šlechtová a Lukl ve shodě: Proces auditu byl nestandardní (zdroj: ČT24)