Ombudsmanka: Důchody jsou někdy špatně vypočítané

Praha – Až 350 lidí už se letos stačilo obrátit na veřejnou ochránkyni práv Annu Šabatovou kvůli tomu, že nejsou spokojeni s výpočtem důchodu nebo dávek. Oproti předchozímu roku je jich o 15 procent víc. Ombudsmanka dodává, že polovina stížností je plně oprávněná.

„Tím, že jsem studovala do 26 let, tak jsem byla sice nezaopatřené dítě, za které stát platí zdravotní pojištění automaticky, ale myslela jsem si, že platí i sociální. Ale to jsem se spletla,“ říká Veronika Ostrá, která dva roky nevědomky neplatila sociální pojištění. Zjistila to, až když po úrazu skončila na vozíku a zažádala o invalidní důchod, který jí úřad spočítal na pouhé 4 tisíce. Když ale sociální pojištění zpětně doplatila, poskočil jí důchod na 9 tisíc.

Studenti totiž často nevědí, že sociální pojištění za ně stát platí jen po dobu šesti let vysokoškolského studia. Když začnou studovat v osmnácti a studium se protáhne, od 24 let musejí platit sami.

Události: Důchody jsou někdy špatně spočítané (zdroj: ČT24)

A případů, kdy se nesprávně postupovalo v oblasti sociálního zabezpečení, podle Šabatové přibývá. „Nejčastější chybou, na niž přicházíme, je špatně stanovené datum invalidity, které objevíme porovnáním správního rozhodnutí s podklady,“ vysvětluje ombudsmanka. „V těchto případech mohly být dodatečně doloženy doby důchodového pojištění a současně byly předloženy nové lékařské zprávy,“ dodává mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Většina seniorů i invalidů se tak nakonec dočkala vyššího důchodu i jeho zpětného vyplacení. V některých případech šlo až o desetitisícové částky. Problémy s důchody teď řeší i Rada seniorů. „Dostali jsme desítky e-mailů a dopisů po rozhodnutí Nejvyššího soudu o právním výkladu průměrné mzdy s tím, že i penze jsou vypočítaný špatně,“ uvedl její předseda Zdeněk Pernes. Rada také napsala dopis ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové (ČSSD), aby způsob vypočítávání důchodů přezkoumala.