Česká spořitelna vyplatí své matce 11 miliard

Praha – Akcionáři České spořitelny dostanou dividendu 75 korun za akcii hrubého. Dnes o tom rozhodla valná hromada. Skupina Erste, která vlastní téměř 99 % akcií, se tak může těšit na více než 11 miliard korun. Dividendy na akcii jsou o patnáct korun vyšší než loni, a to i přesto, že zisk banky klesl o tři procenta. Česká spořitelna je na počet klientů největší tuzemská banka.

Česká spořitelna: Dividenda bude 75 korun (zdroj: ČT24)

Zbytek zisku, který nebude vyplacen na dividendách, Česká spořitelna převede do nerozděleného zisku a posílí tak dále vlastní kapitál. Externím auditorem pro rok 2015 zůstává společnost Ernst & Young Audit. Loni bance klesl neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 3,3 procenta na 15,07 miliardy korun. 

„Řada výplaty dividend od roku 2013 (tedy ze zisku 2012) do roku 2015 hovoří sama za sebe; 50, 60 a nyní 75 Kč na akcii. Miliardové sumy, které ve svém součtu Erste z dividend dostane, jsou ještě působivější,“ komentoval dividendu analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá, se loni dostala do ztráty 1,44 miliardy eur (39,63 miliardy korun). Důvodem byl odpis aktiv v Rumunsku a tvorba vyšších opravných položek a rezerv ke špatným úvěrům v Rumunsku a Maďarsku.

Pavel Kysilka
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/LN

Česká spořitelna pomáhá své matce

Česká spořitelna i letos podpořila rakouskou centrálu největší bankovní skupiny v Evropě Erste, kvůli jejím ztrátám. Tuzemská banka oproti ní totiž vydělala, a to 15 miliard korun. „V případě Erste lze říct, že Česká spořitelna v posledních letech vlastně podržela celou skupinu nad vodou,“ uvedl před časem analytik Jiří Zendulka z BH Securities.

Obdobně svým mateřským společnostem pomáhá i ČSOB a Komerční banka. „Všechny tři hlavní banky v loňském roce vyplatily více než polovinu vytvořeného zisku z předchozího roku. Nejvíce Komerční banka, u které se jednalo o téměř 70 procent zisku. Dohromady všechny tři vyplatily 22,4 miliard korun,“ popisuje Zendulka.

Podle předsedy představenstva České spořitelny Pavla Kysilky čekají český bankovní sektor ne roky, ale celé dekády slušného růstu. Trendem bankovnictví v příštích letech bude podle něj měnící se role poboček, jejichž prostřednictvím budou dávat banky klientům skutečné poradenství ve všech fázích života. Rutinní operace budou moci uskutečňovat pomocí mobilů či internetu. Nároky na pobočkovou síť tak vzrostou, jejich počet se ale měnit nemusí. Měnit se bude důvod, proč je navštěvovat. Lidé tam budou řešit své životní potřeby, sny a situace, poznamenal.

Vydáno pod