Stovky firem v malé kanceláři – jev běžný, ale už ne nadlouho

Praha – Správu daně více než stovky firem s oficiálním sídlem v Praze již předali úředníci z Generálního finančního ředitelství do měst, kde skutečně podnikají. S dalšími sedmi stovkami zahájili správní řízení. V Praze mají sídla desítky tisíc společností, které ve skutečnosti působí jinde. Není to zakázané a podnikatelé krok zdůvodňují například tím, že umístit sídlo na adrese provozovny se jim nevyplatí kvůli podmínkám pronájmu. Finanční úředníci je ale podezírají, že především sázejí na to, že v hlavním městě kvůli přetíženosti finančních úřadů uniknou kontrolám.

Události: Na některých adresách sídlí stovky firem (zdroj: ČT24)

Neomalený vyhazov není podle úředníků Finanční správy obvyklý přístup, setkali se s ním však v pražské kanceláři, kde má sídlo na 1 600 firem. Žena, která uvnitř pobývala, se s úředníky odmítla bavit s tím, že informace poskytuje „jedině písemně“. Počet firem „sídlících“ v jednom bytě, resp. kanceláři, je v tomto případě pravděpodobně rekordní, ale o naprostý unikát nejde. Až stovky firem sídlících na jedné adrese je v centru Prahy vcelku obvyklý jev a je to povolené. Finanční úředníci se nyní vydali na kontrolu takových kanceláří. Z jejich pohledu má systém vadu v tom, že společnosti řádně kontrolovat nestíhají.

Podnikatelé, kteří „sídlí“ v přeplněných kancelářích – kde obvykle sedí jeden člověk přeposílající korespondenci – tvrdí, že je k tomu nedovedla snaha vyhnout se kontrolám, ale například nemožnost zřídit sídlo v místě, kde je provozovna. „Majitel nám nepovolí sídlo a my jsme museli sídlo řešit. Cenově nejvýhodnější byla Praha,“ vysvětlil Radek Hořák, jednatel domažlického autoservisu s formálním sídlem v Praze.

Od počátku roku má Finanční správa možnost zajistit, že se za obdobnými hromadnými sídly skutečně neskrývá nic jiného než snaha vyřešit praktický problém, jaký popsal Radek Hořák. Společnostem, které sídlí v Praze, ale ve skutečnosti působí jinde, může správa změnit správce daně. Již tak také začala činit. „Změna v zákoně, která je platná od 1. 1. 2015, neumožňuje podat opravný prostředek proti tomuto rozhodnutí,“ upozornil přitom ředitel Sekce metodiky a výkonu daní Generálního finančního ředitelství Jiří Fojtík.

Tzv. virtuálních sídel je v Praze na 43 tisíc. Navzdory předání jiným správcům daně jejich počet nadále roste. Od počátku roku jich je opět o 25 více.