České banky budou opět pomáhat svým matkám

Přes 41 miliard korun, tolik loni vydělaly tři největší české banky: Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka. Svými zisky teď pravděpodobně pomůžou svým mateřským bankám v Evropě. Už loni jim tato trojice vyplatila přes 22 miliard korun.

Česká spořitelna bude muset pravděpodobně podpořit rakouskou centrálu největší bankovní skupiny v Evropě – Erste. Ta se totiž dostala do ztráty skoro 40 miliard korun. Česká spořitelna naopak 15 miliard vydělala. „V případě Erste lze říct, že Česká spořitelna v posledních letech vlastně podržela celou skupinu nad vodou,“ říká analytik Jiří Zendulka z BH Securities.

Odborníci se shodují v tom, že úspěšnost českých bank svědčí o dobré kondici tuzemského bankovního sektoru. Protože například na východě Evropy má Erste velké problémy. „Náš čistý zisk ovlivnily v minulém roce dva faktory - riziková situace v Rumunsku a úvěry v cizích měnách v Maďarsku. V obou zemích jsme našli řešení,“ prohlásil Andreas Treichl, předseda představenstva Erste Group Bank.

„Všechny 3 hlavní banky v loňském roce vyplatily více než polovinu vytvořeného zisku z předchozího roku. Nejvíce Komerční banka, u které se jednalo o téměř 70 procent zisku. Dohromady všechny tři vyplatily 22,4 miliard korun,“ popisuje Zendulka, jak české banky pomohly mateřským společnostem už v loňském roce.

"V první řadě je důvodem to, že v České republice se krize, která proběhla celosvětovou ekonomikou, promítla poměrně málo. České banky neinvestovaly do rizikových aktiv, neexpandovaly příliš do zahraničí, protože to dělaly jejich mateřské banky, a tudíž neinkasovaly ztráty ze zahraničí. Druhá z příčin je, že české banky stále inkasují poměrně velkou část svých příjmů z poplatků od klientů, což stabilizuje jejich příjmy, a to i v případě, kdy se na úvěrovém trhu příliš nedaří," říká Petr Zámečník, šéfredaktor Fincentrum.

Zisky bank
Zdroj: ČT24

Kolik ze svého zisku pošlou banky na pomoc letos, se ještě neví. Údaje zatím zveřejnila pouze Komerční banka, která své francouzské mateřské společnosti Société Générale pošle sedm miliard korun. Ostatní banky by měly své záměry zveřejnit do několika týdnů.

Šéf České spořitelny: Čekají nás dekády růstu

Podle předsedy představenstva České spořitelny Pavla Kysilky čekají český bankovní sektor ne roky, ale celé dekády slušného růstu. Trendem bankovnictví v příštích letech bude podle něj měnící se role poboček, jejichž prostřednictvím budou dávat banky klientům skutečné poradenství ve všech fázích života. Rutinní operace budou moci uskutečňovat pomocí mobilů či internetu. Nároky na pobočkovou síť tak vzrostou, jejich počet se ale měnit nemusí. Měnit se bude důvod, proč je navštěvovat. Lidé tam budou řešit své životní potřeby, sny a situace, poznamenal.

„Dalším trendem bude maximální využití klientských dat a integrace finančních a nefinančních služeb. Klient tak bude mít komplexnější řešení na jednom místě,“ uvedl Kysilka. Banka tak třeba zájemci o bydlení poskytne nejen hypotéku, ale dá i tip na nemovitost nebo poskytne pojištění.