Za zakázku bez soutěže dostalo ministerstvo práce pokutu 300 tisíc

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí dostalo od antimonopolního úřadu pokutu 300 000 korun za výběr dodavatele ekonomického informačního systému. Resort totiž nevyhlásil tendr, místo toho přímo vybral firmu Gordic a její systém Ginis. Rozhodnutí zatím není pravomocné a ministerstvo zvažuje další postup. Proti pokutě se může odvolat k předsedovi ÚOHS Petru Rafajovi.

Ministerstvo uzavřelo s firmou smlouvu koncem roku 2013 za ministra Františka Koníčka (člena vlády Jiřího Rusnoka). Resort tehdy oslovil společnost přímo v tzv. jednacím řízení bez uveřejnění.

Nové vedení resortu v čele s Michaelou Marksovou (ČSSD) výběr firmy a platnost smluv zpochybňovalo. Samo se obrátilo na antimonopolní úřad s podnětem, aby zakázku prověřil. Se společností Gordic vede kromě toho spor o využívání systému a jeho cenu. Podle mluvčího ministerstva práce Petra Habáně hodnota zakázky přesáhla 77 milionů.

„Antimonopolní úřad konstatoval, že pro tento mimořádný způsob zadávání, který zcela omezil jakoukoliv hospodářskou soutěž, nebyly splněny zákonné podmínky,“ uvedl Habáň. Doplnil, že resortu hrozila pokuta 20 milionů korun, podařilo se však dohodnout její snížení.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Zdroj: ČT24

Udělení pokuty potvrdil i mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda. „Důvodem uložení pokuty bylo neoprávněné zadání této zakázky v jednacím řízení bez uveřejnění, které lze použít pouze ve výjimečných situacích, přičemž zákonem stanovené podmínky pro jeho využití nebyly v tomto případě naplněny,“ tlumočil stanovisko ÚOHS.

Bývalé vedení ministerstva podle Habáně zdůvodňovalo svůj postup tím, že pokud systém nepořídí, nesestaví řádně a včas účetní závěrku. Smlouvu na Ginis uzavřelo 12. prosince 2013. O tři dny dřív ovšem situaci údajně vyřešilo uzavřením podobné smlouvy s jinou společností. „Zadání zakázky společnosti Gordic tak bylo nejen nezákonné, ale i zbytečné,“ podotkl Habáň. Upozornil zároveň na neobvykle vysokou cenu zakázky.

Podobnou situaci řeší s firmou Gordic už i Praha. Hlavní město společnosti opakovaně a bez výběrového řízení prodloužilo smlouvy na fungování ekonomického systému Ginis. Jedná se přitom o zakázky za stovky milionů korun (Gordic od roku 1993 zajišťuje účetnictví magistrátu, městských částí, městské policie a 800 příspěvkových organizací města). Za jednu ze smluv už magistrát dostal od antimonopolního úřadu pětimilionovou pokutu.