New York prodal nejluxusnější byt, ty české najdeme na březích Vltavy

Praha – Sto milionů dolarů - takový je nový newyorský rekord za prodej bytu pro jednu rodinu. Luxusní dvoupatrový byt s nastavitelnou výškou stropů v mrakodrapu One57 ale své prvenství zřejmě příliš dlouho neudrží. „Rekordy se v realitách docela rychle překonávají,“ vysvětluje realitní expert Jiří Pácal a dodává, že nejdražší české adresy najdeme na pražských březích Vltavy.

„Ve Spojených státech spousta lidí raději investuje do nemovitostí, než aby si to nechali znehodnotit v akciích, takže nemovitosti jdou z tohoto důvodu stále nahoru,“ dokresluje Pácal situaci na americkém realitním trhu.

Luxusní nemovitosti se v české metropoli pohybují přibližně od dvaceti milionů korun výš, ale na rozdíl od New Yorku žádný oficiální rekord známý není. „Vůbec nejdražší nemovitosti se vůbec nezveřejňují, nejdou přes realitní kancelář a nikdo nemá zájem, aby se dostaly kamkoliv do bulváru,“ říká Pácal a dodává, že on sám byl u prodejů, které se pohybovaly v řádech stovek milionů korun. Takové byty se ale staví už na zakázku, není to tak, že by se postavily a pak se teprve hledal kupec.

Ceny bytů v Praze
Zdroj: ČT24

Nejdražší byty, u jejichž prodeje Pácal osobně byl, bychom našli v okolí Vltavy, na Starém Městě a Malé Straně. Hodně to ale souvisí s tím, že v těchto oblastech je velmi omezená možnost něco nového postavit. Platí, že čím dále od centra města, tím více možností. Nejbohatší lidé nicméně v drtivé většině nepreferují byty, ale spíše vily někde mimo ruch města. Byty v centrech jim spíše slouží jako zázemí pro podnikání, protože jsou často napojeny přímo na kancelář. Nebo se do města stěhují jejich děti kvůli studiu.

V Česku si skutečně luxusní bydlení v té nejvyšší úrovni mohou dovolit řádově stovky lidí, ale samotných prodejů je přibližně pět do roka. Pro takové kupce je mimořádně důležitá osoba architekta, který má velké zkušenosti, a to i ze zahraničí. „A jsou takoví architekti, kteří staví pro bohaté lidi,“ dodává Pácal.

Luxusní byt je podle realitního odborníka souběh několika faktorů. Svou roli hraje samozřejmě lokalita, ale nejen ta. Byt musí být také dostatečně velký a prostorný a zároveň se nacházet v domě, který má velmi kvalitní společné prostory. Důležité je rovněž kvalitní vybavení a interiér. V neposlední řadě pak musí splňovat diskrétnost a pohodlí, to znamená, že je k bytu, respektive domu, snadný přístup, že není problém zaparkovat i pohyb po samotném domě musí být komfortní. Samozřejmostí je recepce.

Nejluxusnější bydlení si v Čechách mohou dovolit řádově stovky lidí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod