Živnostenská banka se sloučila s německou HVB

Praha - Živnostenská banka, založená před sto třiceti devíti lety, se dnes slučuje s německou HVB. Obě banky teď ponesou společné jméno UniCredit Bank. Zaměří se hlavně na podnikatele a movitější drobné klienty. Generálním ředitelem je Jiří Kunert, dosavadní šéf Živnobanky. Jeho protějšek z HVB David Grund se stane Kunertovým prvním náměstkem.

Před dvěma lety započatá fúze je ve finále. Vývěsní štíty, které se dosud pyšnily logy HVB nebo Živnobanky, teď nesou jméno UniCredit. „Banka, která vznikne, bude čtvrtou největší v České republice a její celková bilance bude kolem 260 miliard korun,“ vysvětluje generální ředitel UniCredit Bank Jiří Kuvert.

Náklady na sjednocení by se nové bance měly vrátit do dvou let. O kolik přesně jde ale UniCredit nesdělil. Slučování plánoval už roky. HVB, která v tuzemsku působí šest let, koupil v roce 2005 a Živnobanku ještě o dva roky dříve. To se stalo nejstarší české bance osudným. Její jméno 5. listopadu 2007 zaniklo. „Domnívám se, že rozhodnutí je správné. Není dobré něco nechat někde napůl,“ říká Kuvert. Podle ekonoma Tomáše Ježka je ztráta tak silné značky, jakou je Živnostenská banka, velká škoda. Spadá totiž do ligy známých a zavedených názvů typu Plzeňský prazdroj nebo Budvar.

Živnobanka ožila před 139 lety jako první akciová banka s ryze českým kapitálem. Mezi dvěma světovými válkami už ovládala většinu československého průmyslu. Svůj význam si ale udržela i po znárodnění v roce 1945. Její pobočka v Londýně se starala o veškeré platby se zahraničím. „V této pobočce se vyučila řada bankéřů, jako třeba Josef Tošovský a Pavel Kavánek, a díky tomu bankovní řemeslo nezahynulo,“ uvádí příklady známých jmen ekonom Ježek.

Za komunismu navíc bylo možné mít devizové nebo tuzexové konto pouze v Živnobance. Po sametové revoluci pak byla první bankou ve střední a východní Evropě, do které přišel zahraniční kapitál. Teď její exkluzivita končí. Nový italský vlastník se zaměří hlavně na firmy a majetné klienty. Jméno UniCredit uvidí Češi i jinde. Skupina chce totiž přejmenovat i leasingové společnosti, které teď v Česku vlastní.